Johannes Thingnes Boe ničesar ni prepustil naključju. Na koncu se mu je še najbolj približal starejši brat Tarjei. Foto: EPA
Johannes Thingnes Boe ničesar ni prepustil naključju. Na koncu se mu je še najbolj približal starejši brat Tarjei. Foto: EPA

Smo priča svetovnemu ali norveškemu prvenstvu? Norvežani so namreč pokorili tekmece v šprintu. Boe, ki je nastopil s številko ena, je v svojem slogu opravil s preizkušnjo. Tekaško je bil izjemen, na strelišču pa je moral le enkrat v kazenski krog in je osvojil naslov svetovnega prvaka.

Šprint 10 km (M):                   * 
 1. J. T. BOE          NOR 31:24,4 (1)
 2. T. BOE             NOR   +14,8 (0)
 3. S. H. LAEGREID     NOR    39,9 (1)
 4. J. DALE            NOR    43,6 (1)
 5. D. PIDRUČNJI       UKR    53,4 (0)
 6. V.-S. CHRISTIANSEN NOR    59,7 (1)
...                                   
33. L. PLANKO          SLO  2:24,6 (1)
43. A. VIDMAR          SLO  2:36,7 (0)
54. A. CISAR           SLO  2:47,2 (2)
63. J. FAK             SLO  2:59,7 (2)
                                      
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  

Na njegovo veliko veselje je naslov podprvaka osvojil njegov starejši brat Tarjei Boe, ki je šprint odtekel celo brez kazenskega kroga, sekunde je izgubljal z nekoliko počasnejšim streljanjem in slabšim tekom. Na koncu je za mlajšim bratom zaostal za slabih 15 sekund.

Tudi bron je osvojil Norvežan, in sicer Sturla Holm Laegreid, ki je želel presenetiti mlajšega izmed bratov Boe, a je bil, tako kot večinoma v letošnji sezoni, prepočasen (+39,9). Tudi četrto mesto je bilo norveško, Johannes Dale je za zmagovalcem z enim kazenskim krogom zaostal za 43,6 sekunde.

Povsem norveško prevlado je za silo preprečil Ukrajinec Dmitro Pidručnji (pokril je vseh deset tarč, zaostal za 53,4 sekunde), ki je bil četrti, mesto pred še enim Norvežanom, Vetlejem Sjaestadom Christiansenom, ki je šprint končal s kazenskim krogom in zaostankom slabe minute (+59,7).

Veselje Tarjeija Boeja ob prihodu v cilj. Foto: EPA
Veselje Tarjeija Boeja ob prihodu v cilj. Foto: EPA

Na jutrišnjo zasledovalno tekmo so se uvrstili trije od štirih slovenskih biatloncev, Lovro Planko se je zavihtel najvišje, osvojil je 33. mesto, enkrat je moral v kazenski krog, zaostal je za 2:24,6. Sijajno se je na strelišču odrezal Anton Vidmar, ki je pokril vseh deset tarč, osvojil je 43. mesto (+2:36,7), Alex Cisar je bil 54. (+2:47,2). Brez zasledovalne tekme je ostal Jakov Fak, ki mu je gripa vzela preveč moči. Zasedel je 63. mesto (+2:59,7), odteči je moral še dva kazenska kroga.

Jakov Fak na drugem strelišču naredil dve napaki

Fak se je po gripi vrnil prezgodaj
"Kljub neizmerni želji po tekmovanju smo se po mojem mnenju prezgodaj odločili za ta pristop. Po gripi je bilo premalo dni, da bi prišel k sebi, vsaj tako sem se počutil na progi. Prvo streljanje je bilo super, malo bolj počasi sem streljal, a kljub slabi vidljivosti zadel vse strele. Stoje sem z dvema zgrešenima streloma razočaral tudi sebe. Boril sem se iz metra v meter," je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Fak. "Končno se je streljanje poklopilo. Na teku mi je mogoče zmanjkalo malo moči na prehodih, v strmini sem bil kar močan. Na ravninah bo treba še malce delati. Na streljanju sem morda izgubil malce preveč časa, a sem na koncu lahko s svojim nastopom zadovoljen," pa je pojasnil najboljši Slovenec Planko.