Matej Arčon. Fotografija je nastala pred časom. Foto: Radio Koper
Matej Arčon. Fotografija je nastala pred časom. Foto: Radio Koper

Ministra Mateja Arčona sta na obisku v Porabju spremljali državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalna konzulka v Monoštru Metka Lajnšček.

Na slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku so se najprej srečali s predstavniki krovnih slovenskih organizacij, sledila sta še srečanje s predstavniki slovenskih organizacij in društev na Madžarskem in ogled nekaterih slovenskih ustanov v Porabju. Minister si je ogledal prostore državne slovenske samouprave na Gornjem Seniku, v Monoštru pa generalni konzulat in slovenski kulturni informativni center Lipa.

Kmalu popis prebivalstva

Po srečanjih je minister Arčon izrazil zadovoljstvo, da je zamejska skupnost v Porabju zelo dejavna, čeprav je najmanjša. S predstavniki krovnih slovenskih organizacij so se dogovorili, da se bodo v prihodnje srečevali štirikrat na leto, vsak mesec pa tudi prek spleta.

"Prvi izziv, ki nas čaka v prihodnosti, je popis prebivalstva na Madžarskem, kar je ključno za ohranjanje narodne skupnosti v Porabju in na Madžarskem," je povedal Arčon. Kot je dodal, se morajo slovenske organizacije maksimalno angažirati in spodbuditi ljudi, da se izrečejo za Slovence.

Predstavniki krovnih slovenskih organizacij so po prvem srečanju z ministrom dobili pozitiven vtis, predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec pa je še poudaril, da so se z ministrom pogovarjali tudi o nadaljevanju izvajanja Gospodarskega razvojnega programa za Porabje.

Arčon na obisku v Porabju