Foto: Ante Kolanović
Foto: Ante Kolanović

To je bilo zares zanimivo predavanje Franka Košute. Pripovedoval nam je o dragoceni tradiciji Križa, malega slovenskega mesta v zaledju Trsta, v katerem je bilo nekoč , vse do 50. in 60. let prejšnjega stoletja, več kot 600 profesionalnih ribičev.

Franko Košuta je inženir strojništva in ladjedelništva, dobitnik priznanja predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora za ohranjanje identitete Slovencev kot pomorskega naroda. Na tribuni Morskega torka, v organizaciji Mestne knjižnice Zadar in Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar je zbranim članom Lipe Zadar, predstavnikom Ribiškega društva Zobatec in ostalim obiskovalcem, približal stoletno tradicijo Križa , povezano z izlovom tune in drugih rib.

Danes profesionalnih ribičev ni več. Križ pa je vendarle uspel obdržati jezik, kulturo in običaje svojih prednikov. V kraju so še posebej ponosni na način izlova tune. Kot je pripovedoval Franko Košuta, so ribiči opazovali, kako so se tune približevale obali. Na morju je na jato čakal ribiški čoln z mrežo in ribiči na čolnu so morali v desetih minutah zaokrožiti jato tun in jih uloviti. Na čolnu so bili samo štirje mornarji, kar potrjuje, kako spretni in okretni so morali biti. Na obali pa so jim pomagali ribiči , ki so upravljali z drugim koncem mreže in s skupnimi močmi so zajeli jato tun.

Zadnji izlov tune v Križu je bil leta 1957. Ostal je le spomin, ohranjen v Ribiškem muzeju tržaškega Primorja. Ohranilo pa se je veliko starih čolnov in ribiškega orodja, ki verno prikazujejo nekdanji način življenja in izlova tune ter kako spretni in iznajdljivi pri ribolovu so bili Križani. Zahvaljujoč muzeju, bodo tudi bodoče generacije lahko izvedele vse o več kot stoletni tradiciji lova na tune in jo morda nekega dne znova obudile.

Dogodek je z nastopom popestril Moški pevski zbor Vesna iz Križa, ki deluje že 70 let, vodi ga Rado Milič. Zapeli so nekaj slovenskih in nekaj dalmatinskih pesmi in navdušili obiskovalce.

Morski torek pa je bil tudi priložnost za snidenje članov »zadarske« družine Košuta, ki so se znova srečali po štiridesetih letih.

, predsednica SKD Lipa Zadar / Foto: Ante Kolanović