Foto: SVSD /Mijat Gavran
Foto: SVSD /Mijat Gavran
Bojan Glavina
pianist Bojan Glavina Foto: SVSD /Mijat Gavran
Literarno ustvarjanje Vanje Pegana sta predstavila Vladka Tucovič in Neven Ušumović Foto: SVSD /Mijat Gavran
Vanja Pegan in Neven Ušumović Foto: SVSD /Mijat Gavran
Danica Bojković je prejemnica nagrade Horus, kot najboljša podjetnica med Slovenci v sosednjih državah v letu 2017 Foto: SVSD /Mijat Gavran

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika so se članice in člani šestih slovenskih kulturnih društev iz hrvaške Istre srečali v kulturnem domu v Umagu. Osrednjo prireditev, na kateri so se prepletali glasba, literatura in ples, je pripravilo Slovesnko kulturno društvo Ajda. Predsednica Danica Bojković: "To je en dan, ko se mi srečujemo, so se spoznavamo z našo poezijo, literaturo, z našimi umetniki in se srečujemo med sabo."

Danica Bojković je ob tej priložnosti iz rok sekretarja na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Zvoneta Žigona, prejela nagrado za družbeno odgovornost Horus, kot najboljša podjetnica med Slovenci v sosednjih državah v lanskem letu.

Društvo Ajda je, kot je že v navadi, proslavo pripravilo v sodelovanju z umaško knjižnico. Ravnatelj Neven Ušumovič: "Vez med slovenskim kulturnim prostorom in hrvaškim, še posebej tu v Istri, kjer je zgodovinsko pogojena, je zelo močna in nič je ne more pretrgati. Kontekst sodelovanja je podoben ideji Foruma Tomizza, ki ga že 20 let organiziramo na relaciji Trst, Koper, Umag."

Rdeča nit večera je bila miniatura – deset klavirskih je predstavil pianist Bojan Glavina, haiuku pa je prebiral Vanja Pegan. Njegovo literarno delo sta predstavila slovenistka Vladka Tucovič in Neven Ušumović. Nastopila sta tudi ženski pevski zbor in folklorna skupina društva Ajda.

Barbara Kampos