V Istrskih toplicah so se družili člani petnajstih slovenskih društev na Hrvaškem. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
V Istrskih toplicah so se družili člani petnajstih slovenskih društev na Hrvaškem. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

Slovenska pesem v izvedbi pevskega zbora Encijan iz Pulja je odmevala na srečanju vseh slovenskih društev na Hrvaškem. Že šestnajsto leto je to priložnost za spoznavanje, izmenjavo mnenj in tudi krepitev sodelovanj, pravi predsednica Zveze slovenskih društev, Barbara Riman:

"Hrvaška je razvejana država in zato je izjemno težko intenzivno sodelovati med društvi v Istri z društvom v Osijeku, Dubrovniku ali Splitu. To je za nas posebna priložnost, da se zberemo."

Skupno je dejavnih petnajst slovenskih društev, lani so zaprli društvo v Šibeniku:

"Žal zaradi premajhnega števila članov. Vsa slovenska društva se financirajo predvsem iz hrvaškega in slovenskega proračuna, denarna sredstva pa so bila premajhna, da bi društvo lahko nadaljevalo svoje delovanje."

Za člane je srečanje izjemno pomembno, pravi Silvester Kmetič iz Slovenskega doma iz Zagreba, kjer se pripravljajo na praznovanje 90-letnice društva:

"Razen uradnih sestankov, ki jih imamo in dogajanj, to je ena neuradna priložnost, ko se lahko združimo."

Cveto Šušmelj iz društva Triglav v Splitu:

"Dobimo novo energijo za naše delovanje, za naše poslanstvo slovenstva na Hrvaškem."

Veleposlanik Slovenije na Hrvaškem Vojislav Šuc je poudaril povezanost društev in pomen, ki ga imajo pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture:

"Po prevzemu funkcije veleposlanika je nekako tudi simbolično, da sem prav to mojo prvo aktivnost pričel s tem srečanjem slovenskih kulturnih društev. To ni le priložnost, da spoznam težave in probleme ter način delovanja, temveč tudi ljudi, ki to vodijo."

Med izzivi društev bo tudi v prihodnje vključevanje mladih ter povezovanje obeh držav z različnimi dogodki in projekti. Med temi je tudi razstava Slovenci na Hrvaškem.