Slovenci v hrvaškem športu. Foto: Slovenski dom ZG

Gre za nadaljevanje raziskovalnega dela avtorja Eduarda Hemarja, ki je pred petimi leti predstavil prvih 140 življenjepisov zaslužnih Slovencev, ki so zaznamovali hrvaški šport. Zdaj jih je opisal še 90. Na predstavitvi je bil eden največjih slovenskih športnikov, telovadec in olimpionik Miroslav Cerar, ki je tudi napisal predgovor h knjigi.

Ko je pred petimi leti napisal prvo knjigo o Slovencih, ki so pustili velik pečat v hrvaškem športu, je Eduard Hemar že vedel, da bo delo moral nadaljevati. V drugi knjigi je tako predstavil življenjepise 90-ih športnikov in športnih delavcev, ki so na Hrvaškem delovali v zadnjih 150-ih letih. Najstarejši predstavljeni športnik je Mihael Vamberger, rojen leta 1851, najmlajši pa David Šircelj, rojen leta 1984. In od kod je črpal podatke za novo knjigo. Viri so zelo različni, je povedal avtor v pogovoru s Tanjo Borčić Bernard:

»Pomembni so bili osebni stiki, stiki s sorodniki pokojnih športnikov, pokopališča, matični uradi, državni arhivi, knjige, drugi športniki. Sem predsednik društva za zgodovino športa in telovadbe v Zagrebu. Naše društvo združuje najstarejše hrvaške športnike in trenerje in športne delavce. Imam stike povsod, na Hrvaškem in v Sloveniji, s športniki iz generacije, o kateri sem pisal.«

Življenjepisi v novi knjigi, ki ima obsežnih 350 strani, so bolj podrobni, največ prostora pa je avtor namenil trenerju slovenske nogometne reprezentance Matjažu Keku, ki bo za vedno zapisan v anale nogometnega kluba Reka, s katerim je osvojil prvo hrvaško nogometno ligo, pa tudi hrvaški pokal. Kako pomemben je bil vpliv Slovencev na Hrvaški šport dokazuje tudi podatek o ustanovitvi hrvaškega olimpijskega odbora. Kar trije od petih ustanoviteljev so imeli slovenske korenine. Toda, poudarja avtor knjige, za večino teh ljudi hrvaška javnost niti ne ve, da so bili slovenskega rodu, in prav to povezuje oba dva naroda.

Eduard Hemar pa že načrtuje novo knjigo in sicer o tem, kako so Slovenci ustanavljali hrvaško telovadno društvo Sokol. Pred tem pa bo drugo knjigo o Slovencih v hrvaškem športu, ki jo sta jo izdala Slovenski dom in Svet slovenske narodne manjšine v Zagrebu in je napisana v slovenskem in hrvaškem jeziku, predstavil tudi v Ljubljani, predvidoma sredi junija, ter nato tudi v drugih slovenskih in hrvaških mestih.