Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prav ob prehodu v novo leto je zdravstvena ustanova, ki pokriva tržaško in goriško območje, s sindikati zdravnikov splošne medicine sprejela dogovor o reševanju krizne situacije.

Prvi ukrep je povišanje števila pacientov, za katere skrbi splošni zdravnik. Zdajšnjim 1500 pacientom lahko družinski zdravnik doda do 300 novih. Za vsakega bo letno prejel dodatnih 13 evrov plačila. Sindikat zdravnikov splošne medicine je k rešitvam dodal še ambulanto za vse, ki so ostali brez svojega zdravnika. Prva bo prihodnji teden začela delovati v Tržiču.

Sindikalni predstavnik zdravnikov splošne medicine na Tržaškem Matteo Picerna: "Zdravniki, ki se bodo vključili v ambulanto za neopredeljene bodo upravičeni do plačila v višini 47 evrov na uro plus dodatki. Kdor pa bo sodeloval pri pomoči, ki bo namenjena pacientom za katere lečeči zdravnik ne bo mogel zagotoviti takojšnje obravnave, pa bo prejel 43 evrov plačila."

V to mrežo pomoči naj bi se vključili mladi zdravniki, specializanti in zdravniki, ki nudijo splošno oskrbo v različnih zdravstvenih ustanovah. Pomanjkanje družinskih zdravnikov je posledica 20 letnega spodjedanja javnega zdravstva in slabega načrtovanja štipendij, opozarja sindikalni predstavnik, in dodaja da splošni zdravniki v povprečju že zdaj delajo od 50 do 60 ur tedensko. Deželni poslanec Marko Pisani opozarja, da je slovenska narodna skupnost še dodatno prikrajšana: "Tukaj se postavlja še problem ta, da bi moral zdravnik obvladati oba jezika, starejši in otroci."

V deželi je trenutno 844 zdravnikov splošne medicine, dobra polovica pa naj bi jih v naslednjih sedmih letih izpolnila pogoje za upokojitev. Obremenjenost javnega zdravstva se občuti tudi na urgentnih centrih, kjer zdravniki zapuščajo delovna mesta in odhajajo v zasebni sektor.