O pomenu popisa svoje člane ozaveščajo tudi v Zvezi slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem. Foto: BoBo
O pomenu popisa svoje člane ozaveščajo tudi v Zvezi slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem. Foto: BoBo

Na Hrvaškem so v okviru letošnjega popisa prebivalstva prvič omogočili digitalni dostop do vprašalnikov, na teren pa bo v prihodnjih tednih odšlo tudi več tisoč popisovalcev. Popis bo pokazal tudi število Slovencev, ki živijo na Hrvaškem. V zadnjih desetletjih njihovo število upada. "Popis je pomemben zaradi določenih pravic. Če se bo zmanjšalo število pripadnikov slovenske narodne skupnosti, potem ne bomo več imeli določenih možnosti," je za Radio Slovenija dejala Predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem Barbara Riman.

"Predvsem gre za možnost na manjšinskih volitvah, oziroma na ravneh občine, mesta, županije, v svete slovenske manjšine ali predstavnike slovenske manjšine," je dejala in pojasnila, da so ti posamezniki most med narodno skupnostjo in lokalno oblastjo ter podpirajo različne manjšinske projekte in programe, kot je učenje slovenskega jezika. "Leta 2019, ko so bile volitve, smo imeli pravico do 40 predstavnikov slovenske manjšine, tako da smo zaskrbljeni, da se bo to število zmanjšalo," je dejala predsednica zveze.

Še pred začetkom popisa so v Zvezi pripravili večjo akcijo. "Z eno karikaturo, dopisom in obrazložitvijo, kaj se bo zgodilo, če se ne bomo opredelili kot Slovenci na popisu," je razložila Barbara Riman. Ob tem je napovedala, da bodo o pomenu opredelitve osveščali tudi z oglasi v v lokalnih medijih na Hrvaškem. "Slovenska društva pa so aktivna na območjih, kjer delujejo. Na primer društvo v Pulju in svet manjšine mesta Pulj je v sodelovanju z drugimi manjšinami pripravil film, tudi društvo Bazovica na Reki je opozorilo svoje člane," je še dodala.

Prvi rezultati popisa naj bi bili znani predvidoma čez dva meseca.