Marko Sosič (1958 - 2021). Foto: BoBo
Marko Sosič (1958 - 2021). Foto: BoBo

Nepričakovano je udarila vest, da se je v tržaški bolnišnici poslovil zamejski gledališki in filmski režiser ter pisatelj Marko Sosič, ki je nedavno, v decembru, praznoval 62 let. Veliko je pisal romane in kratke zgodbe ter režiral za radio, gledališče in film.

Njegova umetniška ustvarjalnost ga je odpihnila v vseslovenski in širši prostor, a je kljub temu vseskozi ostajal navezan na svoje domače okolje, na Opčine pri Trstu, kjer je odraščal in živel. Navezan je bil tudi na stvarnost slovenske narodne skupnosti v Italiji, do katere je bil zaradi tega tudi pogosto konstruktivno kritičen, so zapisali pri Primorskemu dnevniku.

Rodil se je 22. decembra 1958 v Trstu. Študiral na Akademiji za gledališče in film v Zagrebu, kjer je leta 1984 diplomiral iz režije. Nato je dolga leta deloval po številnih slovenskih in italijanskih gledališčih, v letih 1991-94 je bil umetniški vodja Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici, v letih 1999-03 in 2005-09 pa umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Večkrat je opravljal delo selektorja slovenskega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje in bil med drugim tudi selektor za Teden slovenske drame v Kranju.

Znan je tudi po svojih proznih delih. Za svoj roman Balerina, balerina (1997) je tako dobil tržaško nagrado Vstajenje, z romanom pa se je uvrstil tudi v krog finalistov za nagrado Kresnik. V izboru za nagrado Kresnik so bili tudi Kratki roman o snegu in ljubezni, roman Tito, amor mijo, ki je bil nominiran tudi za nagrado Prešernovega sklada, ter roman Ki od daleč prihajaš v mojo bližino. Zbirka kratkih zgod Iz zemlje in sanj je bila nominirana za najboljšo knjigo leta ter uvrščena v ožji izbor za nagrado Fabula 2012.

Za svoje gledališko in filmsko ustvarjanje je prejel več nagrad, kot tudi za svoje romane, ki so bili prevedeni v več svetovnih jezikov.

Umrl pisatelj in režiser Marko Sosič