Turbulenca bratu

Napovednik

Po uspešnih desetih letih Turbulence bomo še zadnjič z vami 19. decembra 2018!

Beri dalje
Klepetalnica

Dobrodošli v klepetalnici!

Tu najdete arhiv oddaje Turbulenca. Vabljeni k prebirajnu!

 

 

Mojca Zvezdana Dernovšek, psihiatrinja - 28. september '11 at 18:00

Mojca Zvezdana DernovšekV sredo, 28. septembra, bo v MMC-jevi spletni klepetalnici ob 18. uri na vaša vprašanja odgovarjala gostja Turbulence, specialistka psihiatrije dr. Mojca Zvezdana Dernovšek. Tema klepeta: Biti blond.

V našem življenju nas na vsakem koraku spremljajo številni stereotipi, ki so pogosto tako zelo močno zasidrani v naši zavesti, da jim skoraj verjamemo. Drži, da včasih zvenijo le kot nedolžna šala in na naše življenje prav posebno ne vplivajo, mnogi pa vodijo do predsodkov, ki so moteči in povzročajo težave v medsebojnih odnosih.

Gostji dr. Mojci Zvezdani Dernovšek boste lahko zaupali svoje izkušnje, povezane s stereotipi, in morda vam pomaga že z nasvetom, kaj storiti, kadar nam drugi stereotipno pripišejo neke osebnostne lastnosti.

Vabljeni na spletni klepet.

Arhiv klepetalnice

<moderator> Pozdravljeni v današnji spletni klepetalnici oddaje Turbulenca! Ob 18:00 se nam bo pridružila specialistka psihiatrije dr. Mojca Zvezdana Dernovšek. Že zdaj vas vabimo, da ji postavite vprašanja na temo: Biti blond.

<moderator> Pravkar se nam je v spletni klepetalnici pridružila specialistka psihiatrije dr. Mojca Zvezdana Dernovšek. Gospa Mojca, pozdravljeni!

<firbec> Lep pozdrav! Zakaj pa se toliko žensk potem barva na svetlo barvo, če pa je to barva "manj pametnih"?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Blond barva je zelo zaželjena iz estetskih razlogov. Jaz zagovarjam stališče, da blond nikakor ni barva manj pametnih.

<mišaa3> ali ste kdaj kot blondinka slišali da vas kdo posmehuje zaradi tega? oz.na kakšen drug način žali glede frizure

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Zaradi blond las me ni nihče žalil. Včasih sem nosila zelo dolge lase in so bili zelo pripravni za vlečenje. Jaz sem se že zgodaj odločila, da me ni mogoče užaliti, če jaz tako nočem.

<zalostna> Opazila sem, da moja kolegica v službi pri šefu vedno doseže več kot jaz- seveda je blond- je to normalno?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Samo biti blond ni dovolj. Predlagam, da kolegico nekaj časa preučujete in ugotovite, kaj vse zna. Celo življenje se moramo učiti, pogosto tudi od ljudi, ki jim zavidamo.

<Metka85> Pozdravljeni! Vedno mi gre v šoli na živce, ker vse uičitelce mislijo, da so blondinke bol pridne. Zakaj je tako?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Mogoče imajo takšne učiteljice težave s strereotipi. Pogosto tudi med fanti in dekleti delajo razlike. Najbolje se je navaditi, da ni vedno vse tako kot bi si želeli

<tikara50> Moji kolegi se vedno, ko smo v družbi, zabavajo z vici o blondinkah in me žalijo. Kako naj jim dopovem da tega ne maram?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Najbolje je, da se smejete z njimi. Če to ne gre, potem velja reči, da vas moti. Če ne dosežete nič, potem je najbolje, da ignorirate. Nekateri ljudje zelo radi spravljajo druge v zadrego in jim pač ni mogoče dopovedati, da je to grdo. Nekaterim je precej vseeno, kako se drugi počutijo. Nekateri pa niti ne pomislijo, da delajo kaj narobe. Predlagam, da se svojo prizadetostjo ne ukvarjate.

<VIOLA18> Jaz pa imam s tem, da sem blondinka čisto drugačne težave- posledično imam zelo svetlo polt. Mi lahko svetujete, kako naj skrbim zanjo?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Nič ali zelo malo sonca. Zaščitne kreme in pudri v sončnem vremenu. Če imate veliko materinih znamenj, velja obiskati dermatologa - pri takšni koži je večja verjetnost kožnega raka, ki ga lahko obvladamo, če ga zgodaj prepoznamo.

<Metulj> Mislim, da pa imamo rdečelaske večje težave kot blondinke. Ko sem bila še v šoli so me vsi klicali lisica ali pegica. Učitelji ob tem niso reagirali, sploh pa se mi zdi, da bi bilo v šoli potrebno več pozornosti nameniti pogovorom o tem, da zunanji videz ni pomemben?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Rdečelaske so tudi na udaru, zlasti v preteklih stoletjih jih je doletelo marsikaj neprijetnega. A danes vidimo, da je rdeča barva prav tako moderna. Otroci radi zbadajo drug drugega in je kar boleče. Zdaj pozabite na to in bodite ponosni na svoje lase in polt.

<Jelka> Moja barva las je svetlo rjava, pa sem za nekatere mlajše kolege v službi "zelo blond". Poleg osnovne karakteristike to pomeni še, da sem počasna, da se preveč trudim, da sem preveč vestna ... Zdi se, da opazka s stereotipom nima kaj dosti skupnega.

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Mogoče vam hočejo sodelavci na nekoliko neroden način povedati kakšno pomembno informacijo o vas oziroma kako vas doživljajo. Povprašajte jih, kaj natančno mislijo z neko opazko. Preveč vestna - na splošno - ne pove kaj dosti. Naj povedo kje, kdaj, kako bi lahko naredila drugače. Tako nekako - konkretno od okoliščine do okoliščine.

<andrej> Katere so tiste lastnosti, ki človeku preprečujejo, da bi normalno delal šolo, hodil v službo, se družil z ljudmi, in zaradi katerih bi bil potreben posvet s strokovnjakom?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Če se na primer nekdo tako zelo sramuje svojih štrlečih ušes, tako da sploh ne zapusti stanovanja. Gre za to, kako posameznik doživlja neko svojo lastnost (na primer mozolji, oblika nosu ...). Če se zaradi nje tako zelo vzemirja, da se venomer vrti okoli nje, tako da zanemari svoje obveznosti, potem je čas obiskati strokovnjaka.

<MOjcA99> Moj mož se v družbi večkrat norčuje iz mene, češ, saj veste, ona je pa blond. Zdi se mu grozno smešno, meni pa niti slučajno. Že večkrat sva se o tem resno pogovorila, vendar me sploh ne posluša. Kako naj mu dopovem, da sem užaljena?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Očitno je vašemu gospodu bolj pomembno, da se on šali, tudi če ste vi prizadeti. Če ne moremo spremeniti vedenja drugega, lahko spremenimo svoj odziv nanj. Predlagam, da se ne vznemirjate preveč in se naučiti tolerirati zadeve, čeprav so malo boleče. Če je to edini problem vajinega odnosa in če je vajin odnos skladen, se včasih splača potrpeti.

<MISS91> Prijazen pozdrav! Jaz pa mislim, da to, da so blondinke "malo blond" izhaja ravno iz tega, da je bilo veliko misic pred leti blond. Njihove izjave niso bile vedno ravno vrhunec inteligence. Kaj pa vi menite?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Včasih res izvemo kaj zelo novega. Pa ne samo od misic. Šale o blondinkah, kjer se uporablja kliše o njihovi težavi z inteligenco, so namreč starejše od marsikatere izjave misic.

<klara45> Jaz pa moram priznati, da se mi je dvignila smozavest, ko sem se pobarvala na svetlo. Res se mi zdi, da sem bolj opažena. Mislite, da lahko barva las vpliva na razpoloženje?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Seveda, če se namreč posameznik odloči nekaj korenito spremeniti v svojem videzu in pri tem še dobro zadane, kaj mu res pristoji, pohvale dežujejo. Pohvale delujejo zelo ugodno na samozavest in razpoloženje. Tudi lastno mnenje o pojavi v ogledalu, ki nam je bolj všečna, dvigne samozavest.

<vesna30> Po mojem mnenju pa so leta in celoten videz dosti bolj pomembna kot barva las. Človek pač mora biti urejen letom primerno, se strinjate?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Seveda, urejenost je pomembna. Že zato da se človek dobro počuti in da je sproščen. Barva las je le del zunanjosti. Lepo je, če so lasje urejeni, če je barva las usklajena s celotno podobo človeka.

<moderator> Čas je še za zadnje vprašanje v današnjem klepetu:

<samec88> Ste morda opazili, da so tiste voznice, ki ne znajo parkirati, največkrat blond?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> O parkiranju je toliko vicev, da glava boli. Kaj pa če vi najbolj in najprej opazite blond voznice?

<andrej> Ali mislite, da se mora pri ženski dolžina las s staranjem krajšati?

<Dr. Mojca Zvezdana Dernovsek> Stvar kulture, poklica, želja, mode, želje posameznice... Pravijo, da se ženske pomlajujejo, če si lase posvetlijo na primer s prameni in če si jih skrajšajo. Jaz o tem malo dvomim. Je pa res, da se z leti nekateri malo bolj ukvarjamo s svojim videzom. Mladost je lepa že sama po sebi, pri zrelih letih pa si malo pomagamo s tem in onim.

<moderator> S tem zaključujemo današnjo spletno klepetalnico. Hvala za vaša vprašanja, v spletno klepetalnico oddaje Turbulenca pa ste ponovno vabljeni tudi naslednjo sredo ob 18. uri!


Anketa

Je uspeh vedno odvisen samo od nas samih?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.