Turbulenca bratu

Napovednik

Po uspešnih desetih letih Turbulence bomo še zadnjič z vami 19. decembra 2018!

Beri dalje

Moški in motnje hranjenja

12.4.2017

Motnje hranjenja še vedno veljajo za »ženske« bolezni. Vendar strokovnjaki pri nas in v svetu ugotavljajo, da je med bolniki z anoreksijo in bulimijo nervozo približno 25 % moških in dečkov. Približno enako je število moških in žensk, ki jih doleti kompulzivno prenajedanje. Bigoreksije pa je med moškimi celo več kot med ženskami. 

Motnje hranjenja kljub svojemu imenu nimajo veliko s hrano, temveč gre za resno psihično bolezen. Res pa je, da bolniki uporabljajo hrano – in včasih vadbo – kot »pripomoček« pri reševanju psihičnih težav. 

Znaki anoreksije so namerno stradanje in hujšanje. Bolniki imajo izkrivljeno podobo o svojem telesu – nikoli niso dovolj suhi. Pravzaprav gre za kontrolo. Bolniki imajo občutek, da nečesa v svojem življenju ali okolici ne morejo nadzorovati, lahko pa nadzorujejo, koliko hrane bodo vnesli v svoje telo. Za moške bolnike velja, da jih morda manj kot ženske bremeni sama izguba teže, bolj se ukvarjajo z izgubo maščob in porabo odvečnih kalorij. Za dečke z anoreksijo tudi velja, da se zaradi bolezni bolj odmaknejo iz družbe in osamijo.

Več o anoreksiji si lahko preberete tukaj ali ogledate oddajo.  

Bulimija je motnja, pri katere se menjavajo obdobja prenajedanja in »čiščenja« (bruhanja). Moški z bulimijo manj pogosto kot ženske uporabljajo odvajala in diuretike ter se več posvečajo vadbi. 

Kompulzivno prenajedanje je podobno bulimiji v tem, da bolniki naenkrat pojedo velike količine hrane, ne glede na občutek sitosti, pogosto celo do fizične slabosti. Vendar prenajedanju ne sledi bruhanje. Raziskava na univerzi Yale v ZDA je pokazala, da imajo moški dolgoročnejše posledice bolezni kot ženske. Kompulzivno prenajedanje pri moških vodi v trajno zvišan krvni tlak in trajno zvišano raven holesterola. 

Med tako imenovane novejše oblike motenj hranjenja pa spadata bigoreksija in ortoreksija. Pri prvi gre za kompulzivno vadbo. Bolniki se z vadbo in treningi ukvarjajo tako intenzivno, da postane vadba najpomembnejša – bolj od družine, službe, prijateljev … Cilji vadbe so navadno tako visoki, da jih je nemogoče doseči, vadba pa je obvezna, tudi če pride do resne telesne poškodbe. Pri tej obliki motnje hranjenja veliko bolnikov jemlje tudi prepovedana sredstva za povečanje mišične mase, ki potencialno lahko vodijo v odvisnost ali hujše zdravstvene zaplete.

Ortoreksija pa je obsedenost z zdravo, »pravo« hrano. Izbira bio in eko izdelkov seveda ni slaba. Toda taka izbira postane nezdrava, kadar je način prehranjevanja glavna skrb v dnevu Več o ortoreksiji si lahko preberete tukaj ali ogledate oddajo.  

Motnje hranjenja niso omejene ne s spolom, ne s starostjo, ne z družbenoekonomskim ozadjem. Nekaj razlik med moškimi in ženskami pa vendarle je. Raziskave kažejo, da se motnje hranjenja pri fantih pojavljajo pozneje kot pri dekletih, in sicer najpogosteje pri starosti med 17. in 26. letom, pri dekletih pa že med 15. in 18. letom. Anoreksijo je pri moških in dečkih načelno težje z gotovostjo diagnosticirati, saj pri njih ni tako očitnega znaka, kot je izguba menstruacije. Anoreksija v začetni fazi je zato velikokrat prezrta. Še posebej to velja za najstnike, kjer izgubo teže zlahka pripišemo rasti, spreminjajoče se vedenje pa puberteti. 

Podobno kot pri ženski populaciji tudi pri moški velja, da obstajajo nekatere rizične skupine. To so na primer polprofesionalni in profesionalni športniki, ogroženi so predvsem tekači, džokeji, plesalci, rokoborci, dvigovalci uteži in bodibilderji. Enako velja za moške manekene, igralce in druge, kjer poklic in služba zahtevata določen telesni tip.  

Morda najpomembnejša razlika med ženskami in moškimi z motnjo hranjenja pa je dejstvo, da veliko manj moških poišče pomoč. Moški sami se težko prepoznajo v bolezni, ki nosi stigmo, da je ženska. Poleg tega je precej psihoterapevtskih programov zasnovanih posebej za ženske. Toda pomoč pri zdravljenju je, tako kot za ženske, potrebna tudi za moške. Motnja hranjenja je resna motnja, ki potrebuje resno obravnavo in nemalokrat dolgotrajno zdravljenje, vendar je to ena od psihičnih motenj, pri kateri je mogoča popolna ozdravitev. 

Kam vse se je možno obrniti na pomoč pri nas, lahko najdete tukaj.


Anketa

Je uspeh vedno odvisen samo od nas samih?

Arhiv anket
Vprašajte

Vas zanima kaj o Turbulenci? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prejšnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o temi prihodnje oddaje? Vprašajte! Vas zanima kaj o ustvarjalcih oddaje? Vprašajte! Tu lahko zastavite svoje vprašanje, potrudili se bomo, da vam odgovorimo hitro in natančno.