Srečko Lisjak

Polkovnik Srečko Lisjak, največkrat odlikovan vojak v vojni za Slovenijo leta 1990–1991 nas bo uvedel v niz pričevanj, ki se izjemoma dotikajo zgodovinskega obdobja nastajanja in obrambe slovenske države pred 30 leti.

V izredno iskrenem in zanimivem pričevanju nam polkovnik Lisjak predstavi svoj družinski izvor in mladost, jedro zgodbe pa je njegova aktivna vloga v zavzetju mejnega prehoda Rožna Dolina 28. junija 1991, ko je z majhno skupino teritorialcev vodil uspešen napad na tankovsko četo jugoslovanske vojske. Uspeh tega boja je imel dolgoročne posledice, saj so enote jugoslovanske armade v okolici začele množično predajati s tem pa je bilo prihranjenih veliko življenj.

Srečko je izpostavil sedem posebnosti vojne leta 1991 na katere je ponosen: "Prva, nismo izvajali prisilne mobilizacije. Druga, nismo imeli zaveznikov. Tretja, nismo se borili izven ozemlja republike Slovenije. Četrta, nismo morili, uničevali, ropali, posiljevali. Peta, nismo izgubili nič slovenskega ozemlja. Šesta, poražencem se nismo maščevali. In sedma, nenazadnje, nismo razdelili slovenskega naroda."

Foto: TV Slovenija, polkovnik Srečko Lisjak
Foto: TV Slovenija, polkovnik Srečko Lisjak