Na TV Slovenija 1, ob torkih pozno zvečer, predvajamo niz zanimivih življenjskih zgodb naše starejše generacije iz Slovenije in sveta. Serijo oddaj smo poimenovali Pričevalci.

Prvemu pričevalcu smo lahko prisluhnili že 1. julija 2014, do konca januarja 2017 pa je bila oddaja na sporedu neprekinjeno 31 mesecev. Oddaja Pričevalci potekajo sedaj že deveto leto.

Ponovitev Pričevalcev si lahko ogledate v soboto zjutraj ob 8.15 na TV SLO 2.

Pišite na elektronski naslov: pricevalci@rtvslo.si

Avtor Pričevalcev je dr. Jože Možina.
Avtor Pričevalcev je dr. Jože Možina.

»Kot avtor oddaje vidim v podmeni objavljanja zanimivih zgodb naših ljudi tudi skrb Televizije Slovenija – javnega medija, da čim več pripovedi ohranimo za nas in za poznejše rodove. Televizija lahko pripravi omejeno število izdelanih dokumentarnih portretov na leto, število pričevanj, ki so posneta na bolj preprost način, z eno kamero in z minimalnimi sredstvi, pa je lahko veliko večja. Moje sporočilo našim gledalcem je zato tudi naslednje: tudi sami se zanimajte za zgodbe vaših starejših sorodnikov ali sosedov. Danes je solidna kamera, tudi tista v fotoaparatu, že zelo dostopna. Posnemite zanimive zgodbe iz svojega okolja, morda bodo nekoč objavljene tudi na televiziji ali na spletu, na vsak način pa bodo čedalje bolj dragocene za vaš družinski spomin.«

Dr. Jože Možina