Slovenija praznuje 28. rojstni dan in v Informativnem programu TV Slovenija so posebno praznično oddajo pred proslavo ob dnevu državnosti oblikovali novinarji in sodelavci, stari 28 let. S svojimi prispevki so postavili ogledalo sodobni slovenski družbi, njenim močem in šibkostim. Na večer pred praznikom torej o mladi državi njeni mladi ljudje.

Napovednik: 28 let, posebna oddaja ob dnevu državnosti

O pomenu znanosti za razvoj Slovenije

Po koncu oddaje 28 let se bomo vklopili v dogajanje na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bo proslava ob dnevu državnosti. V središče bo postavila vprašanje statusa in pomena znanosti v sodobni slovenski družbi. Slovenija se lahko, navkljub nekoliko poznejšemu razcvetu znanstvene misli, s svojo kulturo in znanostjo povsem samozavestno vpisuje v dediščino evropskega humanizma in razsvetljenstva. In čeprav se za vznik slovenske narodnosti, in posledično državnosti, običajno izpostavlja zlasti pomen jezika in umetnosti, želimo tokrat poudariti, da je pomen znanosti najmanj enakovreden in v enaki meri konstitutiven. Znanost je, poleg umetnosti, tista kreativna dejavnost duha, ki omogoča nastanek narodnega samozavedanja, in tudi slovenska znanstvena misel je pomembno prispevala k vzniku in izoblikovanju narodove identitete.

Proslava se bo zato v nekaterih delih posvetila razvoju slovenskega znanstvenega duha in se v letu, ko obeležujemo obletnico ustanovitve ljubljanske univerze kot enega prvih znanstveno-raziskovalnih centrov na slovenskih tleh, poklonila tudi predhodnikom in začetnikom slovenske znanosti.

Slavnostni govornik bo predsednik države, Borut Pahor.

Napovednik: Proslava ob dnevu državnosti