Za naslov evropskega prvaka se bo v Nemčiji, ki je gostiteljica prvenstva, pomerilo 24 reprezentanc, med njimi tudi slovenska. Branilci naslova so Italijani. Slovenska izbrana vrsta bo nastopila v skupini C skupaj z reprezentancami Danske, Srbije in Anglije.

Prvo tekmo reprezentance Slovenbije lahko na programih RTV Slovenija spremljate 16. junija 2024.
Prvo tekmo reprezentance Slovenbije lahko na programih RTV Slovenija spremljate 16. junija 2024.

Televizija Slovenija
Med 14. junijem in 14. julijem 2024 bomo na Televiziji Slovenija prenašali UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu. Televizija Slovenija je pridobila pravice za predvajanje ene tekme evropskega prvenstva v nogometu na dan. Gledalci bodo tako videli najmanj tri tekme slovenske reprezentance, ki se je po 24 letih ponovno uvrstila na evropsko prvenstvo. Skupno bomo na TV SLO 2 predvajali 22 tekem. Komentator finalne tekme in vseh slovenskih tekem bo Urban Laurenčič.
Strokovni komentatorji bodo Sanel Konjević, Mladen Dabanović, Dušan Kosič in Jasmin Jerič. Prva tekma reprezentance Slovenije bo na sporedu v nedeljo, 16. junija 2024, ob 18. uri na TV SLO 2. Slovenci se bodo takrat pomerili z Danci. 20. junija sledi tekma s Srbijo in 25. junija tekma z Anglijo.
Osrednji del televizijskega nogometnega programa bo vsak večer predstavljal programski pas med 20. in 21. uro, ko bo na sporedu oddaja Das Gol. Izmenjaje jo bo vodili Saša Jerković, Tomaž Hudomalj in Anže Bašelj. Vsaka oddaja bo gostila tri nogometne strokovnjake, medtem ko bodo novinarji, Antonija Ražen in Anže Bašelj (v prvem delu prvenstva) in Simon Šparavec (v drugem delu), poročali v živo iz Nemčije.
Pripravljamo tudi posebno rubriko, ki jo bodo ustvarjali kolegi iz oddaje Kaj dogaja?. Ti bodo na svoj edinstven način obravnavali nogometne tematike, kar bo zagotovo predstavljalo dodano vrednost siceršnjim nogometnim vsebinam.

Drugi program Radia Slovenija – Val 202
Program Vala 202 bo v drugi polovici junija in prvi polovici julija v znamenju evropskega prvenstva v nogometu. Radijska ekipa, ki jo sestavljajo izkušeni reporterji Boštjan Janežič (poročal že s prvega slovenskega nastopa na EURU 2000), Luka Petrič (voditelj podkasta Žoga je okrogla), ter Jože Pepevnik in Marko Cirman, bo poskrbela za doživete in barvite radijske prenose tekem slovenske reprezentance.
Ujeli bomo utrip navijaških središč v Nemčiji in Sloveniji, kjer se bodo navijači ogrevali pred tekmami in na prostem spremljali tekme slovenske reprezentance. Pripravili bomo tudi zgodbe iz zakulisja, portrete nogometnih junakov, zanimivosti o naših tekmecih ter vsakodnevni podkast Žoga je okrogla, ki bo nastajal v bazi slovenske reprezentance.

Na dan slovenskih tekem in naslednji dan bomo v program umestili posebne utrinke s prizorišč v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu. Vse utrinke nogometnega poletja boste lahko spremljali tudi na družbenih omrežjih Vala 202.

Multimedijski center RTV Slovenija
Evropsko prvenstvo v nogometu bodo uporabniki spletnega portala lahko spremljali na posebnem podportalu, ki je od konca aprila na voljo na naslovu https://www.rtvslo.si/sport/nogomet/ep-v-nogometu-2024.
V rubriki MMC-podrobno novinarji spletnega portala rtvslo.si že ves ta čas pripravljajo številne poglobljene članke, ki bralce pripravljajo na veliki športni dogodek. Podkast, analize, intervjuji in grafike pa ne bodo del člankov le v času pred velikim nogometnim dogodkom, ampak tudi med samim evropskim prvenstvom.
Novinarji spletnega portala rtvslo.si bodo prisotni na vseh tekmah slovenske reprezentance, kjer bodo skušali pričarati barvito in napeto vzdušje na in ob samem stadionu ter utrip Stuttgarta, Münchna in Kölna, mest, ki bodo gostila tekme Slovenije.
Na portalu bo potekala tudi nagradna igra Nostradamus, v kateri bodo uporabniki lahko napovedovali izide in tekmovali z ostalimi udeleženci. Glavna nagrada bo televizijski sprejemnik.
Na spletnem portalu rtvslo.si si bodo lahko uporabniki ogledali tekme, ki bodo v prenosu na TV SLO 2 ter seveda vse zadetke, ki bodo sproti arhivirani v aplikaciji 365.

Ogled tekem tudi iz drugih držav Evropske unije
Bogato športno dogajanje evropskega prvenstva v nogometu lahko uporabniki spremljajo preko pametnih naprav v okviru aplikacij RTV 365 tudi izven Slovenije. Zavezancem za plačilo RTV-prispevka namreč preko registracije in prijave omogočamo ogled vseh vsebin na področju celotne Evropske unije. https://www.rtvslo.si/uporaba/uporabniski-racun-rtvslo-si/455921

UEFA - evropsko prvenstvo v nogometu 2024 na RTV Slovenija