Morda bi nam lahko pri prehranjevanju naraščajočega prebivalstva pomagale morske alge. Alge so bogat vir vitaminov in mineralov, pa tudi joda. Nekatere vsebujejo več beljakovin kot meso, druge več kalcija kot mleko. Za rast ne potrebujejo nobenih hranil, temveč samo sončno svetlobo in veliko ogljikovega dioksida.

"To je nov način kmetovanja, ki ne pušča odtisa na okolju. Učencem skušamo povedati,
da lahko hrano gojimo tudi tako. To je morda celo bolj trajnostno od gojenja lososov," pravi Halvor Mortensen, projektni vodja na kampusu srednje šole Val, edini izobraževalni ustanovi na Norveškem, ki je v svoj učni načrt vključila tudi gojenje alg.

Napovednik: Alge: hrana prihodnosti, nemška dokumentarna oddaja

Dokumentarni film predstavi podjetne Norvežane, ki se zavedajo obetavnih možnosti teh zdravih in podnebju prijaznih rastlin. Večino alg na Norveškem nabirajo na divjih rastiščih. Kljub temu se je gojenje alg v zadnjih dveh letih podvojilo in s tem motiviralo vlado, da spodbudi zagonska podjetja in posameznike, za vlaganje v gojenje alg.
V dveh desetletjih utegne Norveška postati glavna ponudnica alg na mednarodnem trgu.

A prvi gojitelji se spopadajo s številnimi izzivi.

Eden od njih je, da evropski potrošniki na alge ne gledamo kot na dobrodošlo morsko zelenjavo, temveč kot na zaudarjajoč ostanek na morski obali.

Ljudje bi prej pokusili alge, če bi nanje gledali kot na morsko zelenjavo.

Angelita Erikson, začetnica gojenja alg

Za vzpostavitev gojišč, še zlasti pa za spremembo navad, bo potrebnega nekaj časa, toda norveški zagovorniki morskega superživila so prepričani, da je to prava pot tako za prehrano ljudi kot tudi za krmo v kmetijstvu.

Topla voda Zalivskega toka in hladna voda s severa se srečata pred Lofotskim otočjem. V ožini se voda zvrtinči in premeša hranila. To so idealne razmere za rast rjavih alg. Foto: NZZ format
Topla voda Zalivskega toka in hladna voda s severa se srečata pred Lofotskim otočjem. V ožini se voda zvrtinči in premeša hranila. To so idealne razmere za rast rjavih alg. Foto: NZZ format

Že danes pa so tako sveže kot posušene alge odkrili in jih na svoje jedilnike vključili številni norveški kuharji v vrhunskih restavracijah.

Gojeno morsko travo predelujejo tudi v živalsko krmo z dodanimi fermentiranimi algami in tako količino metana pri kravah zmanjšajo za 85 odstotkov.

V posel z algami je vstopil tudi eden najbogatejših poslovnežev, Elon Musk.

Če pa bodo nekoč potrošniki pripravljeni na tako morsko kulinarinko, ali se človeštvu lahko znova primeri že viden scenarij: čezmerno žetje vse do stopnje izčrpavanja morja?

NORWEGENS ALGEN-PIONIERE / NORWAY'S ALGAE - SUSTAINABLE SUPERFOOD / Nemčija / 2022 / Režija: Patricia Wagner, Karin Moser

Dokumentarec bo še 30 dni po predvajanju na voljo na portalu RTV 365.