Avstralska zgodovina je neločljivo povezana z evropsko. Priseljenci s stare celine so vztrajno zaničevali staroselce, zavračali azijske priseljence in vodili sramotno politiko t. i. bele Avstralije.

Serija prikaže nastanek države, njeno vlogo v obeh svetovnih vojnah, povezavo z Veliko Britanijo, zavezništvo z ZDA, odziv na pojav komunizma, vojno na korejskem polotoku in srhljive jedrske poskuse v Vietnamu, a tudi dosežke polarnih raziskovalcev z začetka 20. stoletja, pravico žensk do bikinija in kontracepcijske tabletke, beatlemanijo in nastanek bisera arhitekture 20. stoletja – sydnyjske opere.

Plesalca v plesni dvorani
Plesalca v plesni dvorani "The Carioca" v Mainlyju. Foto: Special Broadcasting Corporation Australia.

Prvi del: Izpostava imperija
Prvi del prikazuje zgodbo o nastajanju nove države med letoma 1897 in 1929, ko kmetijstvo popolnoma preobrazi deželo. V tem obdobju se začne Avstralija odpirati navzven – raziskovalec Douglas Mawson se odpravi na Antarktiko, plavalka Annette Kellerman navdušuje občinstvo po vsem svetu in vojaki, ki so se pod zastavo Združenega kraljestva bojevali v prvi svetovni vojni, postanejo prvi junaki mlade države.