Želimo, da gledalci uživajo v prepevanju in glasbi. Želimo tudi, da cenijo znanost o petju in ob tem spoštujejo te naravne pesmi kot je pesem kita grbavca, saj bomo tako morda ohranili vrsto.«

Mike Birkhead, režiser

Napovednik: David Attenborough o pevskih čudesih, britanska dokumentarna oddaja

Nedavne raziskave so pokazale, da se s paritvenimi napevi ne oglašajo le samci, pojejo tudi samice. In kako dolgo bomo te napeve še lahko slišali? Človeštvo je marsikje že preglasilo naravna okolja.

To petje bogati tudi naša življenja. Zagotovo je med najbolj blagoglasnim v vesolju in brez njega bi bilo naše življenje resnično osiromašeno.

David Attenborough

David Attenborough je v dokumentarni oddaji zbral sedem najbolj izjemnih posnetkov petja ptic in sesalcev, kar jih najdemo v naravi, in tako raziskal pomen petja in zvokov v življenju posamezne vrste – od največjega lemurja in kita grbavca do nekaterih ptic.

Foto: Mike Birkhead Associates
Foto: Mike Birkhead Associates

Gre za dopolnitev teorije spolne selekcije Charlesa Darwina: petje je lahko nevarno, saj plenilcem razkrije lokacijo pevca, hkrati pa ptičjemu samcu ponuja veliko nagrado – možnost, da pritegne samico in tako omogoči dedni prenos na naslednjo generacijo. Zato so raziskovalci domnevali, da samci prepevajo, samice pa ne.

A sodobna znanost spreminja izsledke o ptičjem petju, ki smo jih poznali veliko let. Znanstveniki so ugotovili, da pravzaprav pri večini ptic pevk samice pojejo – in šele s tem vedenjem jih lahko slišimo pravilno.

S tem izsledkom, in tudi drugimi, lahko razumemo, da je živalsko petje ena od čudovitih in spektakularnih strategij, ki so jih vrste razvile, da bi preživele.

ATTENBOROUGH'S WONDER OF SONG / Velika Britanija / 2021

Režija: Mike Birkhead in Beth Jones

Dokumentarna oddaja bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.