Dokumentarna fikcija, ki združuje rekonstrukcije, intervjuje in arhivske podobe ter jih umešča v naraven in skrivnosten pripovedni okvir ter vrača bolj intimen in nelektoriran portret pisatelja.

Film je pripoved o tem, kako težko je bilo v Evropi takoj po vojni govoriti o holokavstu. Foto: TV napovednik
Film je pripoved o tem, kako težko je bilo v Evropi takoj po vojni govoriti o holokavstu. Foto: TV napovednik

Z dokumentarnim filmom smo želeli prispevati k ohranjanju zgodovinskega spomina na tragedijo, ki ne more in ne sme biti pozabljena, ob tem pa slaviti enega glavnih italijanskih in evropskih pisateljev dvajsetega stoletja: Prima Levija.

Marco Turco, režiser

Primo Levi (31. 7. 1919 – 11. 4. 1987) je bil italijanski kemik in pisatelj. Ker je bil Jud, je bil deportiran v Auschwitz, a je preživel – po njegovem mnenju zato, ker je bil kemik in ker je znal nemško. Ko je bil star 67 let, je naredil samomor.

Leta 1982 se je Primo Levi odpravil v gore, kjer se je poškodoval. Srečal je moškega, ki Levija ni poznal, a mu je pomagal. Skupaj sta preživela nekaj ur, v katerih je podoživel tragične življenjske izkušnje, od aretacije zaradi članstva v antifašističnem gibanju do travmatičnega bivanja v koncentracijskem taborišču med drugo svetovno vojno.

QUESTO E'UN UOMO / If this is a Man / Italija / 2021

Scenarij: Salvatore De Mola, Marco Spagnoli, Marco Turco
Režija: Marco Turco, Marco Spagnoli
V glavnih vlogah: Thomas Trabacchi, Sandra Toffolatti, Werner Waas

Film bo po predvajanju še 7 dni na voljo na portalu RTV 365.