Napovednik: Dediščina Evrope: Mlada leta Astrid Lindgren, švedsko-danski film

Le kdo ne pozna glavnih junakov iz knjig Pika Nogavička, Detektivski mojster Blomkvist, Bratec in Kljukec s strehe, Erazem in potepuh, Emil iz Lonnenberge, Brata Levjesrčna, Ronja, razbojniška hči? Vse to, in še veliko več, je napisala Astrid Lindgren, ena najbolj znanih in priljubljenih otroških pisateljic.

Manj znano je njeno zasebno življenje, ki ga prikazuje nocojšnji film. Astrid Anna Emilia Ericsson se je rodila 14. 11. 1907 v majhnem švedskem mestu Vimmerby.

Že od malih nog si je želela postati pisateljica in veljala je za nekonvencionalno dekle. Mlada Astrid je dobila delo pripravnice – poročevalke pri krajevnem časopisu, ki ga je urejal veliko starejši Reinhold Blomberg, s katerim je še ne devetnajstletna zanosila, čeprav je bil poročen.

Starši so bili ogorčeni in zapustila je domače mesto, odšla v Stockholm, a se odločila, da bo rodila v Københavnu, kjer je našla rejnico Mario, da je skrbela za sina Lasseja. Zaradi ločenosti od sina je zelo trpela, in ko je rejnica resno zbolela, je dečka vzela k sebi v Stockholm. Leta 1931 se je poročila s Sturejem Lindgrenom, tri leta kasneje se jima je rodila hči Karin. Astrid Lindgren je umrla 28. 1. 2002.

UNGA ASTRID / Becoming Astrid / Švedska, Danska / 2018

scenarij: Kim Fupz Aakeson, Pernille Fischer Christensen
režija: Pernille Fischer Christensen
v glavnih vlogah: Alba August, Trine Dyrholm, Maria Bonnevie, Björn Gustafsson, Magnus Krepper, Henrik Rafaelsen, Maria Fahl Vikander, Li Brådhe

Po predvajanju še 7 dni na voljo na našem TV portalu.