Življenje v fiktivni postameriški diktaturi Gilead se dogaja v bližnji prihodnosti in je prikaz vladavine konservativne diktature in razčlovečene družbe. Zaradi ekološke katastrofe je število rojstev drastično upadlo in glavna naloga totalitarnega sistema je, da to spremeni.


THE HANDMAID'S TALE (III.) / DEKLINA ZGODBA (III.) / 2019

scenarij: Bruce Miller, Kira Snyder, Yahlin Chang, Eric Tuchman, Marissa Jo Cerar, Dorothy Fortenberry, Nina Fiore & John Herrera, Lynn Renee Maxcy, Jacey Heldrich, Eric Tuchman
režija: Mike Barker, Amma Asante, Colin Watkinson, Dearbhla Walsh, Daina Reid, Deniz Gamze Ergüven
v glavnih vlogah: Elisabeth Moss, Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski, Alexis Bledel, Madeline Brewer, Amanda Brugel, Ann Dowd, O-T Fagbenle, Max Minghella, Samira Wiley in Bradley Whitford.

Prvi del

Emily njen zadnji poveljnik pomaga pobegniti. Marte pa pomagajo pobegniti June in njenemu otroku. Toda June noče oditi brez svoje druge hčerke, Hannah, zato dojenčico Nichole zaupa Emily in se vrne po Hannah k Mackenziejevim. June ujamejo in odpeljejo k Waterfordovima. Waterford je besen, ker se boji za položaj in glavo, Serena pa žalostna, ker je ostala brez otroka, in besna, ker jo je mož kaznoval tako, da ji je odrezal mezinec. Wateford si izmisli laž, da je otroka ugrabila nora Emily, saj bi sicer gileadska oblast vse tri obesila.