Napovednik: EkstraVisor: Tranzicija družbenega v zasebno

Nekoč družbena lastnina, torej lastnina vseh in nikogar, je doživela največjo preobrazbo z Zakonom o preoblikovanju podjetij, se pravi z množično privatizacijo s certifikati.

V oddaji orišemo njene posledice: pidovske tajkune, politično ozadje, anemične nadzorne institucije in državno lastništvo, posvetimo pa se tudi drugim fazam privatizacije, propadlim družbenim podjetjem in lastniško prepletenim omrežjem, kar je pripeljalo do t. i. menedžerskih odkupov. Povedali bomo, kdo so manj znani zmagovalci posameznih faz privatizacije.


Drugi del oddaje pa namenjamo analizi stotih največjih tujih lastnikov v Sloveniji. Prikazali bomo, iz katerih držav in podjetij so, koliko je med njimi nekoč družbenih podjetij. Vodilni in delavci teh podjetij povedo, da imajo višjo dodano vrednost od domačih podjetij in višje plače.

Med sogovorniki v oddaji so nekdanji politiki in vodilni v nadzornih institucijah, ki so imeli tedaj v rokah vzvode odločanja, prav tako pa tudi delavci nekdanjih in zdajšnjih podjetij.

Jasmina Jamnik je nova voditeljica oddaje EkstraVisor. Foto: Adrian Pregelj
Jasmina Jamnik je nova voditeljica oddaje EkstraVisor. Foto: Adrian Pregelj

Po predvajanju na voljo na našem TV portalu.