Napovednik: Film tedna: Podkraljeva hiša, britansko-indijski film

Podkraljeva hiša v Delhiju je bila vselej dom britanskih vladarjev Indije.

Po tristo letih se njihova vladavina končuje; lord Mountbatten, pravnuk kraljice Viktorije, leta 1947 še zadnjič prevzame vladarski položaj z nalogo, da Indijo vrne njenemu ljudstvu.

Pripoved zgodovinske drame se odvije na tem velikem posestvu.

VICEROY'S HOUSE

UK, INDIA, SWE / 2017
Režija: Režiser: Gurinder Chadha / Scenarij: Paul Mayeda Berges, Gurinder Chadha in Moira Buffini / Sodelavci pri scenariju: Larry Collins, Dominique Lapierrey and Narendra Singh Sarila / Igrajo: Hugh Bonneville, Gillian Anderson, Manish Dayal, Huma Qureshi, Michael Gambon …

V zgornjih nadstropjih je živel lord Mountbatten s soprogo in hčerjo, v pritličju pa je bilo nastanjenih 500 hindujskih, muslimanskih in sikhovskih služabnikov. Ko nova politična elita, Nehru, Jinnah in Gandhi, zahtevajo izročitev podkraljeve hiše novi neodvisni državi, to neogibno vodi v konflikt.

Sprejeta je odločitev o delitvi dežele in ustanovitvi nove islamske države Pakistan, katere posledice je čutiti še danes.

Film raziskuje dogodke skozi prizmo zakona med Dickiejem in Edwino Mountbatten ter romance med mladim hindujskim strežajem Jeetom in njegovo muslimansko izvoljenko Aalio.

Mlada ljubimca se v burnem primežu konca imperija znajdeta v sporu z Mountbattnovimi in lastnima skupnostima, vendar jima to ne vzame upanja ...

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.