Napovednik: Film tedna: Z ostrim nožem, slovaški film

Ludovit in njegova žena Zuzana imata starejšega sina Davida in mlajšo hčer Jano. David je pravkar maturiral na srednji tehniški šoli in naj bi nadomestil očeta ključavničarja v njihovi zasebni delavnici in prodajalni.

OSTRÝM NOZOM / BY A SHARP KNIFE

SLOVAKIA / 2019
Režija: Teodor Kuhn / Scenarij: Teodor Kuhn, Jakub Medvecký / Igrajo: David Hartl, Roman Luknár, Miroslav Krobot, Marian Mitas, Lubomír Paulovic, Filip Kois, Ela Lehotská, Jana Olhová, Denis Domaracký, Sáva Popovic, Ela Stafunková, Roman Grigely, Jana Valocká, Zuzana Sebová, Tána Radeva …

Tistega večera, po maturi, se je David odpravil v mesto in se ni več vrnil.

Namesto njega so prišli policisti in naznanili umor mladeniča, ki bi bil lahko njun sin. Ko starša v bolnišnici identificirata sinovo truplo, jima povedo, da so umor izvršili neonacisti, ki so fanta prestregli pod mostom.

Oče se ne more pomiriti in hoče sodelovati pri preiskavi, a je policija medtem že poiskala četverico osumljencev in jih izročila sodišču.

Toda na veliko presenečenje žalujoče družine so vsi osumljenci odpuščeni.

Zagovorniki neonacistov so izkoristili napako v slovaškem pravosodju in osumljence oprali krivde. Foto: nutprodukcia s.r.o.
Zagovorniki neonacistov so izkoristili napako v slovaškem pravosodju in osumljence oprali krivde. Foto: nutprodukcia s.r.o.

Položaj je absurden in pravosodno skrajno nevzdržen, zato se oče poda na samostojno pot do pravice. Bori se z apatično in neučinkovito policijo, z oportunističnim sodstvom, hkrati pa se mora spopasti z bolečim spoznanjem, da si s svojim sinom ni bil nikoli povsem blizu.

Bolj kot se pogreza v »delirij« lastne krivde, bolj se od njega odmika žena Zuzana in tudi hči Jana trpi zaradi tega …

Jim bo uspelo prebroditi družinsko krizo?

In ali bo sodstvu končno uspelo položaj uzreti v pravi luči?

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.