Napovednik: Glavo pokonci – veličastna zgodovina modre tabletke, britanska dokumentarna serija

Farmacevtski velikan Pfizer, ki je viagro leta 1998 poslal na trg, je z njo zaslužil 35 milijard dolarjev.

Film prinaša pričevanja znanstvenikov, ki so učinkovino odkrili skoraj po naključju, prostovoljcev, ki so sodelovali v prvih raziskavah, in strokovnjakov za trženje, ki so se vse od začetka zavedali, da imajo verjetno v rokah eno najbolje prodajanih zdravil vseh časov.

Viagra je bila sprva namenjena le zdravljenju impotence, danes pa se to in podobna zdravila, ki so se pojavila pozneje, vse pogosteje uporabljajo za zabavo, kot tako imenovani pripomočki za življenjski slog.

Prvi del: Trda spoznanja
Na začetku 90. let prejšnjega stoletja so britanski strokovnjaki iz farmacevtske družbe Pfizer na skupini prostovoljcev iz Walesa preizkušali novo zdravilo za srčne bolezni.

Večina moških, ki so ga jemali, je poročala o nepričakovanem stranskem učinku: pogostih erekcijah.

Raziskave so pokazale, da bi s to učinkovino lahko zdravili impotenco. Ker pa je imela beseda slabšalni prizvok, so jo preimenovali v motnjo erekcije.

Kritiki Pfizerju očitajo, da je priporočal jemanje tabletke vsem moškim, ki niso povsem zadovoljni s svojim spolnim življenjem.

V farmacevtski družbi pa se branijo, da so z viagro želeli le pripomoči k trdnejšim zakonskim zvezam in da so pred začetkom prodaje leta 1998 dobili celo odobritev Vatikana.

KEEPING IT UP / Velika Britanija / 2023 / Režija: Stephen Bennett

Dokumentarec bo še 30 dni po predvajanju na voljo na RTV 365.