Film govori o življenju, o življenjskih odločitvah, okoliščinah, begu pred odgovornostjo, o sanjah, iskanju sebe in lastnega glasu. Pripoveduje o tem, kako pomembno je živeti v tem trenutku in o tem, da nikoli ni prepozno začeti živeti v skladu s potencialom, ki ga imamo.

Pamela Tola, režiserka

Inkeri, 75-letnica, je med prepirom po nesreči s ponvijo udarila svojega moža Tapia in ga ubila. Nameravala ga je pokopati na vrtu – razumna, a panična rešitev. Ob spoznanju, da pokop ni rešitev in da bi zato lahko preostanek svojega življenja preživela v zaporu, pobegne.

Foto: europeanfilmawards
Foto: europeanfilmawards

Odloči se, da bo čas, ki ji preostane živela na polno in na potovanje povabi svoji sestri Raili in Sylvi. Tako se začne potovanje po Finski, ki postane prava pustolovščina, polno podjetnih dejanj, daljnih, a živih spominov in grešnega plesanja v klubih na podeželju.

Druščina se znajde pred univerzo, ki jo je Inkeri obiskovala v mladosti in na pot ji življenje pripelje Eina, gorečo ljubezen iz študentskih let. Prepusti se neizživetim sanjam mlade revolucionarke, ki se jim je morala odpovedati zaradi patriarhalnega zakona.

Foto: IMDb
Foto: IMDb

Inkeri je znova pred odločitvijo, kaj storiti s preostankom življenja. Ali bo še naprej ostarela, prestrašena vdova, katere življenje je v glavnem mimo, ali pa bo preostanek življenja zgrabila za roge in ga živela po svoji volji.

LADIES OF STEEL / TERÄSLEIDIT/ FIN / 2020

Režija: Pamela Tola
Scenarij: Aleksi Bardy, Pamela Tola
Igrajo: Leena Uotila, Seela Sella, Saara Pakkasvirta, Heikki Nousiainen, Pirjo Lonka, Samuli Niittymäki, Jani Volanen, Pamela Tola, Lauri Tilkanen, Linnea Skog, Lilian Pärni, Anna Paavilainen, Anna-Leena Härkönen, Ilona Chevakova, Rea Mauranen, Juhani Niemelä, Marja Salo, Mio Tola, Yasmine Yamajako, Jukka Virtanen, Markku Haussila, Eero Herranen, Eeva Muttonen

Nominacije in nagrade

Evropska komedija 2020

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.