Napovednik: Kinoteka: cikel češkega filma

Švejk se z izvirnim orožjem – neumnostjo – bori proti avtoriteti, pokvarjeni oblasti, birokraciji, vojni.


Praški trgovec s psi Josef Švejk se na začetku prve svetovne vojne, tik po sarajevskem atentatu na nadvojvodo Franza Ferdinanda, v svoji najljubši pivnici po neumnosti zaplete v izdajstvo in razžalitev cesarja. Po aretaciji odide v vojsko, čeprav je dobil diagnozo, da je idiot. Ko je v uniformi, spravi ob pamet svoje nadrejene – pijanega kaplana Katza in elegantnega poročnika Lukáša.


Haškov roman je navdihnila pisateljeva osebna izkušnja iz prve svetovne vojne, gre pa seveda za znamenito satiro na položaj vojakov, ki ne razumejo političnih razlogov za svoje bojevanje in se borijo za deželo, do katere ne čutijo pripadnosti. Dobri vojak Švejk je posrečen, ponarodel komični lik vojaka, ki z (ne ve se, ali hlinjeno ali resnično) neumnostjo razkriva absurde vojaške oblasti in absurdne situacije, v katere se spravlja, izrablja kot obliko pasivnega upora proti vojni. Haškova zgodba je tudi polna satire na avtoriteto ter napada korupcijo in hinavščino oblasti.

Izvirni naslov: DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, 1957

Režija: Karel Steklý
Scenarij: Jan Halek, Jaroslav Hašek
Igrajo: Rudolf Hrušínský, Svatopluk Beneš, František Filipovský

V okviru cikla češkega filma bomo ob petkih zvečer na prvem predvajali poleg filma Dobri vojak Švejk, še dva filma:

25. 12. Kolja: Grenko-sladka komedija je v 90. letih osvojila srca filmskega občinstva po svetu in oskarja za najboljši tujejezični film.
1. 1. Strogo nadzorovani vlaki: Vrhunska priredba novele avtorja Bohumila Hrabala iz leta 1965 pripoveduje zgodbo o mladosti neizkušenega Miloša Hrme, ki ob koncu druge svetovne vojne služi kot stražar postaje v osrednji Češki.

30 dni po predvajanju bo film na voljo tudi na našem TV portalu.

V januarju sledi še cikel filmov Miloša Formana:

8. 1. Forman proti Formanu (Forman vs. Forman), dokumentarni film, 2019
15. 1. Gori, gospodična (Hoří, má panenko), 1967
22. 1. Plavolaskine ljubezni (Lásky jedné plavovlásky), 1965
29. 1. Človek na Luni (Man on the Moon), 1999