Akira Kurosava. Foto: Mirror
Akira Kurosava. Foto: Mirror

Zame film združuje vse vidike umetnosti, zato sem si ga izbral za življenjsko delo. V njem se stikajo slikarstvo in literatura, gledališče in glasba.

Akira Kurosava

V času nastanka je bil Kaos najdražji film v japonski zgodovini, s katerim si je eden največjih japonskih režiserjev Akira Kurosava prislužil nominacijo za oskarja.

Zgodba izvira iz Shakespearjeve tragedije Kralj Lear, a je preseljena v obdobje silovitih vojnih spopadov na Japonskem v 15. oziroma 16. stoletju.

Kaos (bolj znan pod japonskim naslovom Ran, 1985) mojstrovina japonskega režiserja Akire Kurosave. Foto: Greenwich film production S.A.
Kaos (bolj znan pod japonskim naslovom Ran, 1985) mojstrovina japonskega režiserja Akire Kurosave. Foto: Greenwich film production S.A.

Fevdalna Japonska. Odločni poglavar klana Hidetora zagreši usodno napako, ko se brez dobrega razloga odreče oblasti, ki jo želi predati enemu od treh sinov. Toda ko izžene edinega, ki je vreden nasledstva, se druga dva ljubosumno spopadeta za prestol, kar povzroči kaos v kraljestvu brez gospodarja.

Film je Kurosava pripravljal deset let, prizore si je pred snemanjem zamislil na slikarskih platnih. Snemanje je trajalo skoraj vse leto, vključevalo je ogromne ekipe statistov in živali, vložena sredstva pa se še posebej kažejo v edinstvenih akcijskih in bojnih sekvencah.

Izvirni naslov: RAN / Francosko-japonski film, 1985

Režija: Akira Kurosava
Scenarij: Akira Kurosava, Hideo Oguni, Masato Ide
Igrajo: Tacuja Nakadai, Akira Terao, Džinpači Nezu, Dajsuke Rju, Mieko Harada

Film bo po predvajanju še 7 dni na voljo tudi na portalu RTV 365.