Napovednik: Kitajski gulagi digitalne dobe, britanska dokumentarna oddaja

V pokrajini Šindžjang je približno polovica vseh prebivalcev Ujgurov.

Že več kot milijon pripadnikov te muslimanske etnične skupine so kitajske oblasti brez sojenja zaprle v številna taborišča za prevzgojo.

Satelitski posnetki nazorno dokazujejo načrtno rušenje tradicionalne ujgurske arhitekture, tudi mošej, in gradnjo srhljivih taborišč.

Velik del intervjujev je bil posnet na skrivaj, avtor dokumentarca pa se je pred državnimi organi predstavljal kot poslovnež.  Foto: Entertainment One
Velik del intervjujev je bil posnet na skrivaj, avtor dokumentarca pa se je pred državnimi organi predstavljal kot poslovnež. Foto: Entertainment One

Ujguri živijo pod nenehnim nadzorom. Na gosto posejane ulične kamere, programirane prav za prepoznavanje ujgurskih obrazov, zaznavajo vsak njihov premik.

Policija vhodna vrata domovanj Ujgurov opremlja z digitalnimi črtnimi kodami, ki jih nato redno skenira, Ujgurom kar na ulici zasega telefone in pregleduje njihovo vsebino.

Država popolnega nadzora vodi evidenco točk, ki jih pripisuje Ujgurom na poti do dobrega državljana.

Seveda pri vsem početju oblast tesno sodeluje z visokotehnološkimi podjetji, ki ponujajo tehnološko in programsko podstat nadzora.

INSIDE CHINA

Velika Britanija / 2019 / Režija: Robin Barnwell

Dokumentarec bo še 30 dni po predvajanju na voljo na našem TV portalu.