Napovednik: Kuhinja naših non – dediščina solin: Vloga človeka v solinah - sipe na belo

Rdeča nit desetih oddaj v slovenskem in italijanskem jeziku Kuhinja naših non – dediščina solin je dragocena kulturna in naravna dediščina zavarovanega območja slovenskih solin. Del tega pomembnega izročila so tudi tradicionalne jedi, ki jih domačini še vedno pripravljajo, saj se recepti, ki vključujejo lokalne sestavine, niso izgubili, ampak se prenašajo iz roda v rod. Voditelja oddaje sta Branko Vrabec in Nina Klaut.

Foto: Alan Radin/ RTV SLO
Foto: Alan Radin/ RTV SLO

Stoletno izročilo ohranjeno do današnjih dni, na solinskih poljih in krožnikih. Jedi skromnih sestavin, a odličnih okusov. Ob njih so zrasli rodovi solinarjev, zaslužni za slavo istrskega mesta, ki so morju znali iztrgati beli zaklad.

Pred kamero so tako stopili domačini, katerih življenja so na različne načine povezana s solinami in solinarstvom ter prikazali pripravo jedi, ki so jih jedli tudi njihovi predniki. Neprecenljiv zaklad znanja, narave in kulture, ki nam je bil zaupan, pa opisujejo tudi strokovnjaki, ki skrbijo za varovanje dediščine.

Matjaž Kljun iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je povedal: »V Piranskih

solinah si človek in narava že stoletja podajata roki. Edinstveno znanje solinarjev in solinark je s tankočutnim odnosom do okolja vzpostavljalo ravnovesja, ki jih danes vrednotimo kot izjemno kulturno dediščino. Zaradi vseh znanj, ekološke note dela, značilnosti kulturne krajine in drugih doprinosov, ki ga solinarstvo omogoča sedanjim ter prihodnjim generacijam pri dojemanju sveta in človeka v njem, ga je potrebno ohraniti. Solinarstvo je in mora biti živa dediščina. Živi z ljudmi in okoljem, katerega je potrebno negovati in zanj skrbeti.«

Foto: Dragan Klarica/RTV SLO
Foto: Dragan Klarica/RTV SLO

Veronika Bjelica iz Pomorskega muzeja "Sergej Mašera" iz Pirana, pa je dodala: »S prikazom srednjeveškega postopka pridelave soli in solinarskega dela ter življenja, zbirka Muzeja solinarstva v prepletu premične, nepremične in nesnovne dediščine ponazarja neprecenljivo vrednoto in redkost v slovenskem ter evropskem prostoru. Sodelovanje v tovrstnih projektih, kot je bilo ustvarjanje oddaj o kuhinji povezani s solinarsko dediščino, predstavlja velik doprinos k spoznavanju, vrednotenju, varovanju in ohranjanju še vedno žive solinarske dediščine.«

Mojca Petrič Bužan, odgovorna urednica Regionalnega televizijskega programa TV Koper/Capodistria: »Gledalke in gledalci so navajeni spremljati različne in številne kulinarične oddaje, kjer nastopajo slavni mojstri svojega poklica, ki so vešči nastopanja pred kamero. A zagotovo jim manjka avtentičnosti, iskrenosti in predvsem ljudskosti, ki je našim oddajam o kulinariki v povezavi s soljo in solinami, zagotovo ne manjka. Veseli bomo, če bodo gledalke in gledalci poleg znanja o solinarski dediščini, dobili tudi dodatno idejo za kuho in kakšno od predstavljenih jedi skuhali v krogu svojih družin.«

Snemanje serije oddaj je potekalo na območju Fontaniggie, Strunjana in Parecaga. Oddaje so nastale v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran, Skupnostjo Italijanov Piran Giuseppe Tartini, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran.

Ob koncu še recept Sergia Vuka iz ene od oddaj Kulinarika naših non - dediščina solin.

Sipe na belo / Sepe sofigade

Sipe očistimo, odstranimo mešiček s črnilom in sipino kost ter narežemo na trakove. Na vročem olju prepražimo čebulo, ko porumeni, dodamo narezane sipe ter pražimo še nekaj minut, da tekočina povre. Ko se sipe zlato obarvajo, dodamo še peteršilj in česen, zalijemo z belim vinom ter kuhamo do mehkega. Postrežemo s kuhano polento.

Foto: Dragan Klarica/RTV SLO
Foto: Dragan Klarica/RTV SLO