Lady Bird je najstnica pri sedemnajstih, ki ima občutek, da ji bo življenje spolzelo iz rok.

Hrepeni po dogodivščinah, boljšem življenju in novih priložnostih, ki jih zaman išče na hodnikih katoliške gimnazije v zakotnem Sacramentu.

Pesti jo buren odnos s sicer ljubečo in predano, a hkrati trmasto mamo, ki ne popušča v svojih načelih in odločitvah.

Lady Bird je med drugim tudi ljubeč portret poslednje generacije, ki ni odraščala prilepljena na ekrane in povsod dostopno medmrežno povezavo. (Ana Jurc, RTV SLO).Foto: Mission Films
Lady Bird je med drugim tudi ljubeč portret poslednje generacije, ki ni odraščala prilepljena na ekrane in povsod dostopno medmrežno povezavo. (Ana Jurc, RTV SLO).Foto: Mission Films

Lady Bird se ji vztrajno postavlja po robu in nekoč celo skoči iz vozečega avtomobila. Mati in hči pa si v marsikateri lastnosti in odzivu ne bi mogli biti bolj podobni.

Lady Bird, ameriški film

Originalni naslov: LADY BIRD
Leto produkcije: 2017
Država: ZDA
Žanr: drama
Režija: Greta Gerwig
Scenarij: Greta Gerwig
Igrajo: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Timothée Chalamet

Festivali in nagrade

Zlati globus za najboljši film in glavno igralko v kategoriji muzikal ali komedija. Nagrada AFI za film leta. Nagrada gotham za najboljšo igralko. Nagrada združenja filmskih kritikov Bostona za najboljšo stransko igralko in najboljši scenarij. Nagrade združenja filmskih kritikov Chicaga za najboljši film, glavno in stransko igralko ter najbolj obetavno režiserko. Nagradi združenja filmskih kritikov New Yorka za najboljši film in stransko igralko. Nagradi združenj filmskih kritikov Los Angelesa in San Francisca za najboljšo stransko igralko. Nagrade združenja filmskih kritikov Toronta za najboljšo režijo in stransko igralko. Toronto. Telluride. New York. London. Pet nominacij za oskarja: za film, režijo, izvirni scenarij, glavno žensko vlogo in stransko žensko vlogo.