Gospodar muh

Po strmoglavljenju bombardiranega letala sredi oceana se skupina dečkov zateče na bližnji otok. Preživeli ugotovijo, da med njimi ni odraslih in da so sami odgovorni za svoje preživetje.

Enega od dečkov, Ralpha, pooblastijo za vodjo. Ralphovo preudarno vodenje usmerja k civiliziranemu in kooperativnemu ravnanju v novonastali skupnosti.

Nato pa drugi deček Jack oblikuje drugo frakcijo, v katero sovrstnike zvabi s karizmatičnim vodenjem, zbujanjem strahu pred neznanim, obljubljanjem brezskrbnega uživanja v življenju brez reda in pravil.

Neukročeni dečki se začnejo vesti kot divjaki, uživajo v krvoločnem nasilju, trpinčijo sovrstnike in kmalu zagrešijo umor. Ralph poskuša rešiti katastrofalni položaj, a brez uspeha. Skupina divjih dečkov ogrozi lasten obstoj.

Izvirni naslov: LORD OF THE FLIES / Režija: Peter Brook / Scenarij: William Golding (pisec romana) / James Aubrey, Tom Chapin, Hugh Edwards

Roman Williama Goldinga je izšel leta 1954 in velja za moderno klasiko 20. stoletja, ki svari pred zdrsom v divjaštvo in podrobno analizira delovanje oblasti, množično psihologijo in družbeno organiziranost.