Napovednik: Molite za grešne, irski dokumentarni film

Katoliška cerkev je na Irskem do nedavnega imela skoraj popoln nadzor nad državo. Veljalo je nenapisano pravilo, da se o sebi ne sme govoriti, zato je moral tudi odpor potekati po tihem. Vsi, ki so se upali javno spregovoriti o nasilju, so bili izobčeni.

Skozi tragične zgodbe žrtev, ki so preživele telesne kazni in druge grozote v šolah in materinskih domovih, spoznavamo odnose med ljudmi in hierarhijo v irski družbi.

Moč dokumentarnega filma Moliti za grešne, je v njegovi intimnosti in v previdnem upanju.

Stvari so se spremenile. Nekoč je teokracija uničevala običajna irska življenja. V nežno razvijajoči se pripovedi, podkrepljeni z arhivskimi posnetki, ki prikazujejo procese, s katerimi je »imperij, namenjen kaznovanju deklet« uveljavil svojo moč, nas avtorica preseneti z mračnimi odkritji, ki nas ne pustijo ravnodušnih: ženska, ki otroka ni hotela dati v posvojitev, 9-letni deček, ki si je upal spregovoriti o fizični zlorabi učiteljev in par, ki je ustanovil službo za načrtovanje družine in se zavzema za odpravo telesnega kaznovanja.

Glasovi teh nežnih, a izjemnih sogovornikov, ki so se uprli prodorni moči cerkve, nam pomagajo razumeti čas, ko je bila katoliška cerkev vsemogočna in so bile skupnosti bolj poslušne. To je portret pristnega poguma, upanja in ljubezni.

PRAY FOR OUR SINNERS / Irska / 2022

Režija: Sinéad O'Shea

Dokumentarni film bo po predvajanju na voljo še 30 dni na portalu RTV 365.