V oddaji Na lepše smo raziskovali Sirarske tematske poti v Dolini Soče in v bohinjskih planinah, ki so bile ustanovljene kot turistični produkt leta 2013, do danes pa številne ne delujejo več.

Skozi doživetje mlečnih planine se prikazuje sirjenje in sirarska tradicija ter etnološka tradicija pašništva. Hkrati pa se skozi aktivni turizem pohodništva in kolesarjenja promovira tudi zaščitene sire v turistično ponudbo, s čimer se mlečne planine vključuje v turizem destinacije.

Bili smo na glavnem kulinaričnem dogodku septembra in preverili, kaj nove Michelinove zvezdice pomenijo v slovenski gastronomiji?

Z ekipo pa smo obiskali tudi goriški kras, ki se po največjem požaru v zgodovini Slovenije, skozi turizem znova odpira obiskovalcem. Kljub jeseni, je v tem trenutku na krasu pomlad. Med ožganinami poganjajo ruj in divji šparglji. Kraška apokalipsa se ranljivo odpira turizmu in med kamnito puščavo skupaj s strelskimi jarki in kavernami, ponekod vznikajo skorajda avtentične podobe prve vojne, ki je močno zaznamovala te konce.

Marjana Grčman je urednica in voditeljica turistične oddaje Na lepše. FOTO: osebni arhiv.
Marjana Grčman je urednica in voditeljica turistične oddaje Na lepše. FOTO: osebni arhiv.

V prihodnjih oddajah bomo več pozornosti posvetili deficitarnim poklicem v gostinstvu in hotelirstvu.

Pandemija in napovedovana recesija sta namreč močno prizadeli turizem, ki je bil kot gospodarska panoga prizadet prvi in bo, kot se tudi nakazuje, okreval med zadnjimi. V ospredju bodo tudi digitalizirani produkti s katerimi skušajo številne destinacije zaustaviti upad gostov.

Raziskovali smo tudi romski turizem, ki se v največjem romskem naselju pri nas, vse bolj odpira turizmu skozi načrtovan razpršeni hotel in novo ponudbo gastronomije.

Do konca leta bomo torej zasledovali novosti na slovenskem turističnem zemljevidu in skušali gledalcem predstaviti razmišljanje in izzive s katerim se soočajo turistični delavci. Ob tem pa seveda ne bodo manjkali namigi za raziskovanje Slovenije. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

Osrednja turistična oddaja TV Slovenija Na lepše je s strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije prejela posebno priznanje za pomemben prispevek pri razvoju ter promociji slovenskega gostinstva in turizma.

Po predvajanju bo oddaja na voljo na našem TV portalu.