Kinoteka: Jean-Pierre Melville, napovednik

Barny je zagrizena ateistka in mlada vdova. V času nacistične okupacije Francije mora svojo hčer, ki je napol Judinja, poslati na kmetijo, obenem pa si želi zagotoviti svojo varnost in postati katoličanka.

Jean-Pierre Grumbach, s psevdonimom Melville

Njegovi zgodnji filmi so vplivali na razvoj novega vala, francoskega filmskega gibanja v poznih 50. letih prejšnjega stoletja. Melvillova uporaba naravne svetlobe in improvizacijske igre sta vplivali na slavne režiserje, kot so na primer Jean-Luc Godard, Claude Chabrol in Francois Truffault.

Nekega dne vstopi v cerkev, a jo ateizem premaga – novega duhovnika Leona Morina poskuša vreči iz tira s kritiziranjem religije. Duhovnik se na njeno provokacijo odzove z vljudnostjo in neomajno vero, kar Barny zmede. Pogovore, ki so za oba vznemirljivi, nadaljujeta tudi zunaj cerkve. Leon sčasoma omehča njena trdna prepričanja in Barny se vanj tudi zaljubi. Leona pa Barny zanima čisto drugače: njegovo poslanstvo je, da jo spreobrne v pravo katoličanko.

Izvirni naslov: LÉON MORIN, PRÊTRE / Francosko-italijanski film, 1961 / Režija in scenarij: Jean-Pierre Melville / Igrajo: Jean-Paul Belmondo, Emmanuelle Riva, Irène Tunc