Ella je privlačno, čeprav na videz ne najbolj srečno dekle, ki dela v družinskem bistroju v Parizu. Nekega dne se jim pridruži Abel, tudi privlačen, prizadeven mladenič, ki potrebuje službo. Toda Abel je predvsem slepar. Ko se mu ponudi priložnost, izmakne dnevni izkupiček iz blagajne bistroja in pobegne. Razjarjena Ella se požene za njim in sled jo pripelje do igralniškega kluba, skritega v podzemlju pariškega hazarda. Namesto da bi Abela na licu mesta kompromitirala in obtožila, Ella podleže njegovemu igralniškemu in tudi moškemu šarmu; kar se začne kot naključna stava za igralniško mizo, se nato nadaljuje kot goreča zaljubljenost in čustvena odvisnost.

Francoski film Od sreče do zloma ima podobno strukturo in energijo kakor ameriški film Prava stvar (True romance, 1993). Foto: The Film, Bac Film & Playtime.
Francoski film Od sreče do zloma ima podobno strukturo in energijo kakor ameriški film Prava stvar (True romance, 1993). Foto: The Film, Bac Film & Playtime.

Skupaj sta kot Bonnie in Clyde brez brzostrelke, ki zmagujeta v kazinojih podzemnega Pariza in tako živita iz trenutka v trenutek. Toda Abel kot goljuf in hazarderski odvisnik predstavlja za zaljubljeno dekle veliko nevarnost; Ello potegne v svoj vrtinec denarja, laži in prevar saj od nje zahteva enako … Ella, čustveno in duhovno izčrpana celo ogrozi likvidnost družinskega bistroja, samo da bi lahko ustregla svojemu demoničnemu ljubimcu. Toda Abel jo še enkrat izkoristi: pobere njen denar in ogoljufa oba - Ello za ljubezen, dolžnika za denar…

Film tedna: Od sreče do zloma, napovednik

TREAT ME LIKE FIRE / JOUEURS / FRA / 2018
Režija: Marie Monge / Scenarij: Julien Guetta, Marie Monge / Sodelavec pri scenariju: Romain Compingt / Igrajo: Tahar Rahim, Stacy Martin, Bruno Wolkowitch, Karim Leklou, Marie Denarnaud, Jean-Michel Correia, Henri-Noël Tabary, Jonathan Couzinié, Roman Kossowski, Alassane Traore, Djemel Barek, Jonas Dinal, Nicolas Retabi, Mahault Mollaret in drugi …