Pri zabavnem in nostalgičnem dokumentarnem filmu je sodelovalo kar nekaj ljudi, ki so v tedanjem času z ogromno mero ustvarjalnosti in entuziazma skrbeli za razmah računalniške pismenosti. Poskrbeli so namreč, da so se v Sloveniji kljub prepovedi znašli prvi računalniki za osebno uporabo, za kopije najnovejših igric in programov ter navsezadnje tudi za to, da je v takratni skupni državi Jugoslaviji zakrnela oblast tovrstni tehnologiji prižgala zeleno luč.
Čeprav so bili prvi računalniki z današnjega vidika silno preprosti, povezani s hišnim televizorjem in kasetofonom, je šlo za prvi korak evolucije, ki je do danes digitalizirala in povezala svet. Pa ne le to! V Sloveniji je ukvarjanje z računalništvom pomenilo beg iz socialističnega 'dolgcajta', pripadnost neki avantgardi in dejavnost, ki nas je postavila v korak z globalnim tokom ter spodbujala mnogo vzporednega dogajanja. Dokumentarna zgodba se ne osredotoča na tehnične vidike, temveč nas popelje skozi kulturne pojave, ki so spremljali začetke hišnega računalništva.

V filmu spregovorijo Žiga Turk, ki je v študentskih letih s prijateljem Matevžem Kmetom razvil dve priljubljeni igri Kontrabant, in drugi pionirji domače računalniške scene osemdesetih let prejšnjega stoletja: Jonas Žnidaršič, Primož Jakopin, Jernej Pečjak, Sergej Hvala, Jure Longyka, Saša Albert, Jani Kovačič in Andrej Vihtelič.

Tehnika ljudstvu, napovednik