Vsako sredo popoldan bomo predstavili tri zelo zanimive osebe iz različnih zgodovinskih obdobij: Barbaro Celjsko, Marijo Terezijo in Valentina Vodnika.

Kdo so avtorji serije?

Serijo pripravljata scenaristka in urednica Tatjana Markošek in režiser Franc Arko.

Serijo začenjamo z zgodbo Barbare Celjske, najmlajše hčere mogočnega Hermana II. Celjskega, ki se je še kot deklica poročila s kraljem in kasnejšim cesarjem Sigismundom Luksemburškim in postala najbolj vplivna ženska takratne Evrope, trojna kraljica, samostojna vladarica, sposobna gospodarica, ki je svojemu možu posojala denar za njegove pohode po Evropi.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Po zaslugi Marije Terezije in njenih reform imamo javni zdravstveni sistem, obvezno osnovno šolo, hišne številke. In seveda krompir, ki ga po statistiki vsak Slovenec letno poje okrog 70 kg. V zgodovino se je zapisala kot dobra vladarica, z močnimi svetovalci, ki jim je znala prisluhniti, tudi če se z njimi ni najbolj strinjala.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Valentin Vodnik se je bil za slovenski jezik pripravljen izpostaviti v času, ki temu sploh ni bil naklonjen. Bil je zavzet, delaven, vsestranski, ljudski. iz gorskih pohodov je prinašal fosile in minerale, utiral začetek planinske poezije. Sestavljal je nove besede in iskal vse možne oblike različnih poimenovanj, ki so po deželi že obstajale, prevajal, pridigal, napisal še več pesmi, pratik, neizmerno rad učil mladino in napisal tudi prve učbenike.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija