Petek, 8. 5., ob 20.00 na TV SLO 1: Dan Evrope pri vas doma, zabavna studijska oddaja z
voditeljico Bernardo Žarn.
V posebnih izjavah bodo vse najboljše Evropi zaželeli ugledni Slovenci z različnih področij in nekaj znanih glasbenih imen s slovenske scene.

Namesto tradicionalnega koncerta na Kongresnem trgu v Ljubljani, bodo glasbeniki v posebni studijski oddaji (Alenka Godec, Boštjan Dermol, David Kovšca – Buda, Jadranka Juras, Maja Keuc – Amaya, Marina Martensson, Raiven, Tomi M. in Toni) interpretirali zimzelene svetovne uspešnice z Evrovizije s pozitivnimi sporočili, v povsem novih aranžmajih Janija Haceta. Ana Soklič bo premierno predstavila zmagovalko letošnje Eme v novi preobleki.

O izzivih, ki so pred nami, bo spregovoril tudi Janez Lenarčič, evropski komisar za krizno upravljanje.

Napovednik: Dan Evrope pri vas doma

Petek, 8. 5. ob 20.00 na TV SLO 2: Cesar, japonsko-ameriški film

Leto produkcije: 2012
Država: Japonska, ZDA
Žanr: zgodovinska drama
Režija: Peter Webber
Scenarij: Vera Blasi in David Klass po knjigi Šira Okamota
Igrajo: Matthew Fox, Colin Moy, Tommy Lee Jones, Eriko Hacune

Zanimiv film o trku dveh kultur, resnična zgodba o zakulisju politike, z romantičnim pridihom.
Japonska, jesen 1945. Ameriške sile se po kapitulaciji cesarstva začenjajo nameščati po državi in prevzemati oblast. Vodi jih znameniti general MacArthur. Eden od njegovih štabnih generalov, Bonner Fellers, dobi nalogo, ki lahko spremeni potek zgodovine – spisati mora poročilo, na podlagi katerega se bodo politiki odločili o tem, ali naj cesarja Hirohita obesijo kot vojnega kriminalca. Hkrati pa išče svojo ljubezen Ayo, japonsko študentko na izmenjavi, ki jo je spoznal v ZDA. Spomini nanjo in velika želja, da bi jo našel, v težkem povojnem času Fellersu pomagajo, da v sebi najde modrost in človečnost. Tako lažje sprejme odločitev, ki nato spremeni potek zgodovine in prihodnost dveh narodov.

Napovednik: Cesar

Petek, 8. 5. ob 21.05 na TV SLO 1: Dan zmage: pričakovanje miru, britanska dokumentarna oddaja

Dokumentarni film prinaša digitalizirane in obarvane originalne arhivske posnetke zadnjih sedmih dni vojne v Evropi, prav tako zadnje ure pred razglasitvijo in seveda samo objavo zmage nad nacizmom in fašizmom.

V filmu so zbrani posnetki iz Pariza, Londona, New Yorka, pa tudi s podeželja in celo z ozemelj, ki so bila takrat še okupirana, ter avdio pričevanja in sveže interpretacije razmišljanja ljudi, ki so vse te prelomne dogodke doživeli na lastni koži.

Napovednik, Dan zmage: pričakovanje miru

Sobota, 9. 5. ob 21.45 na TV SLO 2: Ob dnevu Evrope - Dubravka Tomšič Srebotnjak, Simfoniki RTV Slovenija in Anton Nanut (L. van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 3, Simfonija št. 9, 4. st.)

Dubravka Tomšič Srebotnjak, slovensko prva dama črno belih tipk s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Antona Nanuta izvede 3. klavirski koncert Ludwiga van Beethovna. V drugem delu koncerta pa zazveni 4. stavek Beethovnove 9. simfonije z Odo radosti, ki jo je leta 1972 Svet Evrope razglasil za svojo himno, leta 1985 pa so jo predsedniki držav in vlad razglasili za uradno himno Evropske unije.