Serija, kjer je v ospredju večno aktualna tema o boju za oblast in njeno ohranitev, se ukvarja tudi z nekaterimi pomembnimi političnimi vprašanji našega časa: boj velesil za nadzor nad Arktiko, vloga Amerike na svetovnem prizorišču, vstop Kitajske na mednarodno politično prizorišče, pomen danskega kraljestva v sodobnem svetu in vedno bolj grozeča podnebna kriza.

Napovednik: Oblast: moč in slava, danska nadaljevanka

Na mestu predsednice vlade je 41-letna Signe Kragh.

Med njo in Nyborgovo je precej napetosti, ki se stopnjujejo, ko na Grenlandiji odkrijejo nafto. Nyborgova, ki se je vedno zavzemala za okolje in noče razočarati volivcev, takoj podvomi o smiselnosti investiranja v pridobivanje nafte, saj se je država zavezala, da bo do leta 2050 brez fosilnih goriv.

Kdo bo imel glavno besedo pri odločanju, bodo upoštevane želje domačinov in kakšna je lastniška struktura podjetja, ki bo izvajalo vrtanje in črpanje nafte?

Pomembno vlogo imajo tudi mediji, predvsem TV1, kjer mesto vodje informativnih oddaj zasede novinarka Katrine Fønsmark, ki je bila v preteklosti nekaj časa vodja kampanje politične stranke. Interesi so različni, zakulisne igrice v polnem teku, pohlep pa tudi tokrat glavno gonilo.

1. del:
Birgitte Nyborg je ministrica za zunanje zadeve v novi danski vladi, ko kanadsko podjetje ob zahodni obali Grenlandije odkrije bogato nahajališče nafte. Nyborgova je kandidirala z zelenim političnim programom, zato je trdno prepričana, da je treba naftni projekt čim prej ustaviti. Grenlandci in minister za naravne vire in zunanje zadeve Hanso Eliassen menijo povsem drugače, prav tako kot danska predsednica vlade Signe Kragh.

BORGEN – RIGET, MAGTEN OG ÆREN / Borgen – Power and Glory / Danska / 2022

Scenarij: Adam Price
Režija: Per Fly, Mogens Hagedorn Dagur Kari

V glavnih vlogah: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort SØrensen, Mikkel Boe FØlsgaard, Lars Mikkelsen

Vsaka epizoda bo po predvajanju še 30 dni na voljo tudi na portalu RTV 365.