Platforma: Pot do horizonta - »Prekmurska« likovna umetnost, napovednik
O oddaji

Platforma je vsestranska analitična avtorska oddaja o sodobni vizualni kulturi, umetnosti in družbi. Večinoma je vsebinsko vezana na velike, mednarodne dogodke iz sveta umetnosti, arhitekture in oblikovanja, kot so Beneški bienale, Ars Electronica v Linzu, Documenta v Kasslu ter na pomembne , prelomne zgodovinske dogodke, ki so vplivali na našo družbo, kulturo in umetnost. Avtorica oddaje: Saša Šavel Burkart
Režiser: Igor Zupe

Kakšen je bil družbeni kontekst, v katerem so dela nastajala in kdaj so se oddaljila od stereotipne, skorajda eksotične reprezentacije, kot so upodabljanje topolov in mlina na Muri? Kdo je bil svetovljan in avantgardni karikaturist, spregledani umetnik Ladislav Kondor, ki je med drugim upodobil Leva Trockega?

Kako to, da so ravno v Murski Soboti nastali konec 60. let slogi, značilni za velemesta – kot so pop art, hiperrealizem in magični realizem? Kako močno je genius loci usidran v duhovni horizont Prekmurcev, ki živijo izven Prekmurja in zakaj sta skupni imenovalec umetnikov osamljenost in melanholija?

Med drugim vam predstavljamo umetnike Mirka Rajnarja, Sandija Červeka, Franca Mesariča, Štefana Hauka, Zdenka Huzjana in Igorja Banfija.