Ustvarjalci serije Misija Mlada kohezija vam bodo prestavili mlade, ki razvijajo poslovne modele in iščejo podjetniške rešitve.


Oglejte si dobre prakse in inovativne ideje mladih iz številnih evropskih držav: naprimer, iz Danske, Italije, Portugalska in Belgije.

Friderike in Simone / DANSKA
Friderike in Simone, sta takoj po študiju v danskem mestecu Odense, kjer je ustvarjal svoje pravljice tudi Hans Christian Andersen, ustvarili svojo pravljico. Z materialom iz industrijske konoplje razvijata proizvodnjo higienskih pripomočkov, ki jih želita uveljaviti na evropskem trgu.

SchoolLAB / ITALIJA, Lombardija
Matteo Spreafico je študiral v šolah, s katerimi danes, kot pravi, uresničuje javno poslanstvo in dijakom s svojim startup-om omogoča, da poleg šolskega kurikuluma dobijo še dodatna nova znanja komunikacije in digitalizacije.

Matteo Spreafico. Foto: iz oddaje.
Matteo Spreafico. Foto: iz oddaje.


Startup Finanz / ITALIJA, Lombardija
Lorenzo je mlad Milančan, ki je razvil aplikacijo, s katero si lahko mladi Italijani pomagajo pri odločitvah, kako gospodarno ravnati z denarjem, v današnjem času se morajo že mlade generacije zelo hitro izobraziti, kako ravnati z varčevanjem in finančnimi naložbami v prihodnost.

Projekt MARE / PORTUGALSKA
V portugalskem ribiškem mestecu Penniche, se v okviru enega najmodernejših raziskovalnih centrov, ki deluje na področju trajnostnega razvoja morskih ekosistemov razvija projekt MARE, ki med drugim razvija tudi nove prehranske izdelke iz morskih organizmov.

Startup ILOF / PORTUGALSKA
Umetna inteligenca prinaša pravo tehnološko revolucijo tudi v zdravstvu. Zagonsko podjetje ILOF, ki se zavzema za personifikacijo zdravil, je razvilo platformo, s pomočjo katere lahko na daljavo določijo diagnoze pri Alzheimerjevi bolezni, demenci pa tudi rakavih obolenj.

Zinneke / BELGIJA
V evropski prestolnici Bruselj se ne odvija samo visoka evropska politika, ampak tudi zanimivi projekti aktivnega državljanstva.

Parada nevladne organizacije Zinneke, vsaki dve leti poveže različne kulture in je del kohezijskega projekta, v okviru katerega so prostovoljci obnovili tudi staro, zapuščeno tovarno kolekov, kjer nastaja vse potrebno za parado.