Napovednik: Prasica, slabšalni izraz za žensko, slovenski film

Glavni lik filma je ženska. Neprilagojena ženska, ki hrepeni po vsem, po čemer hrepeni tudi prilagojena ženska, le da se s tem spopada na drugačen način. Kot režiserko me zanima ta neprilagojenost in kaj se zgodi, ko neprilagojena ženska ob prelomnici, tik pred sedemindvajsetim rojstnim dnem, izgubi menstruacijo. Kako se neprilagojeno spopade s tem!

Tijana Zinajić

Mlada slikarka Eva ne najde navdiha za slikanje zato žurira, kadi, pije, se priložnostno drogira in si deli najemniško stanovanje, v katerem ni nikoli miru.

To pa niso vse njene težave, še celo vrsto jih ima: vztraja v prikritem ljubezenskem razmerju, ki je ne zadovoljuje, za delo v knjigarni ne dobi plačila, njena najboljša prijateljica se seli v Berlin, vrh vsega pa ji že tri mesece zaostaja menstruacija.

Zave se, da mora spremeniti način življenja in se po pomoč obrne na spletni brskalnik.

Film, ki nas je najbolj presenetil in očaral. Film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije.

utemeljitev vesne za najboljši celovečerec, Festival slovenskega filma

režija Tijana Zinajić
scenarij Iza Strehar
fotografija Miloš Srdić
montaža Anže Verdel
zvok Julij Zornik
scenografija Neža Zinajić
kostumografija Matic Hrovat
produkcija December
igrajo Liza Marijina, Tosja Flaker Berce, Anuša Kodelja, Jure Henigman, Lea Cok, Jernej Kogovšek, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Vesna Pernarčič Žunić, Nina Valič, Davor Janjić, Matej Puc

Festivali in nagrade

Festival slovenskega filma (vesna za najboljši celovečerni film, scenarij, glavno žensko vlogo, stransko žensko vlogo, scenografijo, kostumografijo, najboljši film po izboru občinstva); CinEast; Valencia

Film bo po predvajanju na voljo še 14 dni na portalu RTV 365.