Doma so imeli trgovino in gostilno, tja je zahajal tudi žandar Franc Žnidaršič, julija 1941 obstreljeni žandar, na račun katerega so po vojni razglasili dan »vstaje slovenskega naroda«. Po partizanskem umoru nemškega župana je bil kot otrok prisiljen gledati, kako so okupatorji ustrelili 42 talcev. Med njimi je bil tovarnarja Kolba – njegovi ženi in hčerki so po vojni nacionalizirali premoženje, Seunigovo vilo pa je po vojni uporabljal Edvard Kardelj.

Po vojni je prebivalstvo živelo v velikem pomanjkanju, drugače pa je bilo s komunisti - ti so imeli posebne trgovine, v katerih je bilo tudi blago zahodnega izvora. V eni takih, z imenom TEA, je delal tudi Frančev oče. Navadni ljudje vanjo niso imeli vstopa.

Franc je končal industrijsko šolo v Kranju
Uspešno je delal v kovinski industriji ter kasneje kot obrtnik v režimu, ki zasebnikom ni bil naklonjen. Za preživetje so počeli marsikaj proti pravilom : »Vsi smo nepošteni, komplet, cela generacija. Kar poglejte, vsak bi kradel, samo da ne bi delati bilo treba. Ampak to smo podedovali od Juge. /…/ Vsi smo postali špekulanti. Vsak je na en način špekuliral. Eden je hišo gradil brez gradbenega dovoljenja, eden je v firmi kradel material, obrtniki smo, kakor se je dalo goljufali, da nismo davkov plačevali, to je splošen pojav, ki ga imamo tudi danes, ampak kako to izkoreniniti, ne vem.« V času, ko je bil pritisk največji, je odšel v Nemčijo, kjer se je v tovarni zelo dobro znašel.

V komunistično partijo iz načelnih razlogov ni stopil
Spominja se, da je vsak, ki je postal član ZKS napredoval. Ignoriral je tudi takratne volitve, ki so bile glede izbire farsa: »Eno popoldne me je prišla soseda trikrat iskat. Pa pravi, pojdi volit. Sem rekel, zakaj bom šel volit, saj če je en kandidat, nimam kaj volit
Še vedno ga zanimajo inovacije, med drugim sodeluje z umetnico Meto Grgujevič, s katero snujeta zanimive tehnične kreacije – na primer star tipkalni stroj, ki s posebnim pnevmatskim mehanizmom deluje samodejno, kar je v oddaji tudi videti. Zavidljivo zdravje pri 86. letih si Franc Petač vzdržuje z redno športno aktivnostjo in seveda delom.

Pričevalci: Franc Petač, napovednik