S torbo knjig je Richard E. Grant obiskal Italijo, Francijo in Španijo in upal, da bo skozi oči velikih pisateljev dobil nov vpogled v življenje in preteklost najosupljivejših evropskih kotičkov.

Če knjigo bereš v kraju, kjer se zgodba odvija, v treh dimenzijah začutiš tamkajšnje okolje, zvoke in vonjave, česar na popisanem listu papirja ne moreš.

Naš popotnik nam s čudovitimi posnetki približa zgodbe o blišču, drznem begu, umorih, spletkah, božanskih okusih, naravnih čudežih in katastrofah in še in še.

S knjigo po svetu z Richardom E. Grantom: Italija, britanska dokumentarna serija

Prvi del: Italija
Igralec, popotnik in ljubitelj dobrih knjig Richard E. Grant se najprej odpravi v južno Italijo. Sprehodi se po Neaplju in odkriva sosesko, v kateri odraščata Elena in Lila iz priljubljene trilogije in nadaljevanke Genialna prijateljica Elene Ferrante.

Neapelj je obiskal tudi Charles Dickens in v potopisu Slike iz Italije slikovito orisal njegove lepote in revščino, ki je pestila prebivalce.

Ob prebiranju romana Jej, moli, ljubi in duhoviti primerjavi stockholmske in neapeljske pice Elizabeth Gilberth se ne more upreti obisku restavracije.

Nad Neapljem pa ves čas preži tudi speči ognjenik Vezuv. Njegov izbruh je Norman Lewis v svojem delu Neapelj '44 opisal kot najveličastnejši in najgrozovitejši prizor, kar jih je kdaj videl.

WRITE AROUND THE WORLD WITH RICHARD E. GRANT / Velika Britanija / 2021 / Režija: Southan Morris

Po predvajanju bo dokumentarec še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.