Ko razmišljate o zgodbi o srednješolcih, ki ustanovijo skupino, se nagibate k razmišljanju o mladostniški zgodbi, ki vključuje prijateljstvo, ljubezen ali boj. Toda On-Gaku ni imel nobenega od teh očitnih elementov, zato sem v zgodbi še posebej užival. Nisem napisal scenarija. Namesto tega sem šel neposredno k snemalni knjigi na podlagi mange.

Kenji Iwaisawa, režiser

Napovednik: Sedmi pečat: Cikel animiranega filma, od 7. 1. - 4. 2. na TV SLO 1

Najstniška banda, ki ustrahuje lokalno srednjo šolo, se iz dolgčasa prijavi na glasbeno tekmovanje. Čeprav njeni člani nimajo potrebnega znanja, talenta, denarja, kaj šele glasbil, so prepričani, da bo njihov noise rock popularen in da jih slava čaka za vogalom.

Mogoče pa sama slava niti ni tako pomembna – glavno je biti opažen, narediti vtis na prijateljico Ajo in se izogniti vojni z rivalsko skupino mladoletnih delinkventov.

Film ON-GAKU: OUR SOUND je skoraj v celoti animiral režiser Kenji Ivaisava. Nastajal je sedem let in je izrazit hibrid rotoskopske animacije, ročno narisanih likov in poslikanih ozadij, ki ga je ustvarila pretežno amaterska ekipa.

Vključuje predstavo japonske alt-rockovske legende Šintara Sakamote, ki z razburljivim glasbenim finalom in ob obilici skoraj kakofoničnega hrupa povzroči, da gledalci izgubijo občutek za prostor in čas, hkrati pa obudi svojevrsten, čutni spomin na najstništvo. In ob katerem, kot pravi režiser, boste želeli zaplesati.

Nagrade

Komedija z izvirnimi pesmimi glasbenikov Tomohika Banseja, Grandfunka in Vataruja Savabeja je po prvem nastopu v Ottawi septembra 2019 prejela veliko nagrado nelvana na mednarodnem festivalu animiranega filma v Annecyju za najboljšo izvirno glasbo.

Film je prejel tudi nagrado Noburo Ofuji na 75. podelitvi filmskih nagrad Mainichi leta 2021.
Istega leta je osvojil še veliko nagrado entertainment division na 24. podelitvi nagrad Japan Media Arts Festival Awards.

Originalni naslov: ONGAKU / 2019 / Japonska / animirani film

Originalni naslov: ONGAKU / 2019 / Japonska / animirani filmRežija: Kenji IwaisawaScenarij: Kenji Iwaisawa po stripu Hiroyukija OhashijaGlasovi: Shintarô Sakamoto, Ren Komai, Tomoya Maeno, Tateto Serizawa

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.