Napovednik: Sedmi pečat: ob sobotah zvečer na TV SLO 1

Ex Machina, angleški film, 18. 9. ob 22.45

Eden bolj provokativnih znanstvenofantastičnih filmov zadnjih let o umetni inteligenci. Ta se vedno bolj odmika od znanstvene fantastike in postaja stvarnost. Odličen prvenec je bil leta 2016 nagrajen z oskarjem za specialne efekte.

Caleb, 24-letni računalniški programer, zmaga na službenem tekmovanju in osvoji glavno nagrado, ki mu prinese enotedensko druženje z genialnim direktorjem podjetja. Ko prispe do koče na samotnem kraju v gorah, ugotovi, da je direktorjev dom raziskovalna ustanova, v kateri poteka največji znanstveni dogodek v zgodovini. Tudi sam bo sodeloval v njem – komuniciral bo s prvo resnično umetno inteligenco na svetu, v podobi lepe robotke. Povsem prevzet nad dogajanjem ne sluti, da se bo osupljiv eksperiment sprevrgel v nevarno psihološko bitko.

Originalni naslov: EX MACHINA

Leto produkcije: 2015
Država: Velika Britanija
Žanr: znanstvenofantastični film
Režija: Alex Garland
Scenarij: Alex Garland
Igrajo: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno

Poročilo z Evrope, ameriški film, 25. 9. ob 22.45

Poročilo z Evrope
Poročilo z Evrope

Nizko proračunski znanstvenofantastični film, posnet v neodvisni produkciji. Neupravičeno spregledan film prejšnjega desetletja, ki so ga v kinematografih zasenčili bolj oglaševani filmi velikih studiev. A počasi si pridobiva status kultnega filma.

Zgodbo o misiji na Jupitrovo luno Evropo pripoveduje dr. Samantha Unger, direktorica podjetja Europa Ventures, ki je podvig financiralo. Namen misije je bil preveriti znake življenja na tem satelitu. Mednarodno ekipo je sestavljalo šest astronavtov. Pol leta po začetku potovanja je njihovo plovilo zašlo v solarno nevihto, ki je povzročila napako na komunikacijskih sistemih, zato je nadzorni center na Zemlji izgubil stik z njimi. Ekipa se je kljub težavam odločila, da bo nadaljevala pot do cilja, in tam ji je uspelo srečno pristati. Njeni posnetki pa pokažejo zanimiva odkritja o življenju na Evropi.

Originalni naslov: EUROPA REPORT

Leto produkcije: 2013
Država: ZDA
Žanr: znanstvenofantastični film
Režija: Sebastián Cordero
Scenarij: Philip Gelatt
Igrajo: Sharlto Copley, Michael Nyqvist, Christian Camargo, Anamaria Marinca

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.

Življenje v vesolju, koprodukcijski film, 2. 10. ob 22.45

Življenje v vesolju
Življenje v vesolju

Znanstvenofantastična podoba osamljenosti sredi praznine vesolja kljub meditativnemu pridihu Kubricka in Tarkovskega nosi provokativen avtorski pečat priznane francoske režiserke, ki se drzno preizkuša v najrazličnejših žanrih.

Globoko v vesolju, onstran našega Osončja, Monte in njegova komaj rojena hči Willow prebivata na vesoljski postaji v popolni izolaciji. Moški, vajen samote in oborožen z neskončno samodisciplino, ki naj bi ga varovala pred najrazličnejšimi skušnjavami in poželenjem, je bil nekoč med na smrt obsojenimi zaporniki, izgnanimi v praznino vesolja. Pravzaprav nikoli ni želel postati oče, uporabljeno je bilo le njegovo seme. Na poti v črno luknjo, kjer sta čas in prostor brez pomena, mora spoznati novo, očetovsko poslanstvo …

Originalni naslov: HIGH LIFE

Leto produkcije: 2018
Država: koprodukcija
Žanr: znanstvenofantastični film
Režija: Claire Denis
Scenarij: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau, Geoff Cox
Igrajo: Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Lars Eidinger

Po predvajanju bo film še 30 dni na voljo na našem TV portalu.

Z kot Zacharias: postapokaliptični triler, 9.10.

Z kot Zachariah
Z kot Zachariah

Z kot Zachariah je napet znanstvenofantastični triler, središče katerega je mlada Ann, ena izmed zadnjih preživelih po strašni jedrski katastrofi apokaliptičnih razsežnosti, ki je prizadela Zemljo in z nje izbrisala skoraj vse človeštvo. Ko zadnji trije preživeli dojamejo, da so prepuščeni sami sebi, se v iskanju upanja in rešitve pred večno samoto znajdejo v ljubezenskem trikotniku.

Originalni naslov: Z FOR ZACHARIAH
Leto produkcije: 2015
Država: koprodukcija
Žanr: znanstvenofantastični film
Režija: Craig Zobel
Scenarij: Nissar Modi po knjigi Roberta C. O'Briena
Igrajo: Chiwetel Ejiofor, Chris Pine, Margot Robbie

Po predvajanju bo film še 7 dni na voljo na našem TV portalu.