Napovednik: Slovenska polka in valček 2020, festival narodnozabavne glasbe

Festival bi se moral s finalnim tekmovanjem končati že 23. oktobra lani, a zaradi ukrepov povezanih s koronavirusom, to žal ni bilo mogoče. Ustvarjalci so festival tako pripravili februarja letos a na tako imenovani » koronski način«.

Osrednji del festivala bo potekal v studiu 1 Televizije Slovenija, gostiteljica večera pa bo Darja Gajšek.

Nastopilo bo 7 že uveljavljenih ansamblov, ki so se v finalni večer uvrstili neposredno, na povabilo organizatorja, pridružila pa se jim bo šesterica mladih sestavov, ki so do finala prišli v rubriki "Nova generacija", v sklopu oddaje »Slovenski pozdrav«.

Tekmujoči ansambli so: Vikend, Naveza, Unikat, Storžič, Veseli svatje, Veseli Dolenjci, Ansambel Roka Žlindre, Zadetek, Špadni fantje, Opoj, Dolenjskih 5, Raubarji in S.O.S. kvintet.

Ansambli ne bodo peli in igrali v živo, pač pa si bomo njihove tekmovalne skladbe lahko ogledali skozi videospote.

Člani strokovne komisije, ki bo ocenjevala skladbe, so: Matjaž Robavs, Brigita Vrhovnik Dorič, Tjaša Hrovat Steklasa in Matej Rihter Riki.

Svoje točke bodo dodale še radijske postaje (Radio Slovenija, Radio Maribor, Radio Ognjišče in TV Golica) in tako bomo dobili najboljšo polko, najboljši valček ter najboljši ansambel tako imenovane »nove generacije«.

Če bi festival lahko potekal po prvotnem načrtu, bi v revialnem delu nastopil legendarni Ansambel Franca Miheliča, v počastitev njihove 50. obletnice delovanja. A kot že omenjeno, ker jo je zagodel koronavirus, se bomo gledalci pred televizijskimi zasloni skupaj z ustvarjalci, spominjali časov, ko smo se še lahko družili. Spominjali se bomo najlepših trenutkov preteklih festivalov.