Napovednik: Tanek led, koprodukcijska nadaljevanka

Klimatologinja Elsa, zdaj švedska zunanja ministrica, in njen politični svetovalec Victor se nameravata udeležiti »Arktičnega svéta« v mestu Tasiilaq na vzhodu Grenlandije, na katerem bi Švedska, Danska, Grenlandija in Rusija podpisale sporazum o prepovedi nadaljnjega črpanja nafte na Arktiki.

Pred srečanjem sta Elsa in Victor povabljena na ladjo, a gre tja le Victor. Ladjo napadejo, ljudi ugrabijo in kmalu postane jasno, da je bila tarča Elsa. Udeleženci glasujejo, ali naj podpis sporazuma začasno odložijo in proti sporazumu je le Rusija, kar sproži ugibanja o tem, kdo stoji za napadom na ladjo, ki je bil v resnici šele začetek večje operacije.


1. del:
Švedska zunanja ministrica Elsa Engström in ministri sedmih drugih držav Arktičnega sveta pripotujejo v Grenlandijo, da bi slovesno podpisali sporazum o prepovedi črpanja nafte v Arktičnem oceanu in tako preprečili usodne posledice podnebnega segrevanja tako na Grenlandijo kot na človeštvo. Tik pred začetkom srečanja pa ugrabijo ministričinega svetovalca skupaj s posadko švedske ladje za iskanje nafte, ki se brez dovoljenja nahaja v danskih vodah ob grenlandski obali.

TUNN IS / THIN ICE

Islandija, Danska, Švedska, Francija, 2020
scenarij: Lena Endre, Jóhann Ævar Grímsson, Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson, Søren Stærmose, Andri Óttarsson
režija: Guðjón Jónsson, Cecilie A. Mosli, Thale Persen
v glavnih vlogah: David Gudbrandsson, Lena Endre, Bianca Kronlöf, Angunnguaq Larsen, Nukâka, Johannes Kuhnke, Alexander Karim, Iben Dorner, Nicolas Bro, Juhan Ulfsak

Po predvajanju bo serija še 30 dni na voljo na našem TV portalu.