Napovednik - Victor Hugo – državni sovražnik

Leta 1848 je bil Victor Hugo razpet med družino, ljubicama in političnim vrenjem. Zavedni republikanec, evropski mislec je zaslovel z romanom Notredamski zvonar (1831) in bil izvoljen za poslanca Druge republike.

režija: Jean-Marc Moutout
v glavnih vlogah: Yannick Choirat, Isabelle Carré, Erika Sainte, Nade Dieu, Angela Molina, Lorenzo Lefebvre, Gaspard Meier-Chaurand, Cosima Bevernaege

Leto kasneje, leta 1849, je imel odmeven govor, v katerem je pozval h koncu revščine, v drugih govorih se je zavzemal za splošno volilno pravico, izobraževanje otrok in za odpravo smrtne kazni.

Ko je leta 1852 na oblast prišel Louis Napoleon (Napoleon III.), ga je Hugo javno kritiziral in označil za izdajalca Francije, zaradi česar je moral zapustiti domovino. Nekaj časa je bival v Bruslju, nato na Jerseyu, od leta 1855 do 1870 pa na otoku Guernsey.

V tem obdobju je izdal v Franciji prepovedan politični pamflet in nekatera najboljša dela, med drugim lirična Premišljevanja (1856), epsko Legendo stoletij (1859) in humanistični roman Nesrečniki (1862). Po družbenih spremembah leta 1870 se je vrnil v Pariz, kjer je doživel navdušen sprejem.

Foto: BetaFilm
Foto: BetaFilm

Prvi del
Pariz, leto 1848. Pri 46 letih je Victor Hugo že slaven, a po smrti hčere Léopoldine še ni sedel k pisanju. Želi končati roman Nesrečniki, a je razpet med ženo in ljubicama, Juliette Drouet in mlado Léonide d'Aunet. Po izbruhu revolucije Hugo podpre razglasitev republike, vendar se boji, da bo socializem družbo pahnil v kaos. Kot poslanec se pridruži stranki rojalistov. Da bi se uveljavil, s sinovoma začnejo izdajati časopis. Čedalje bolj je navdušen nad Louisom Napoléonom Bonapartom, ki se poteguje za položaj predsednika republike.